Прочитај ми чланак

МИЛОСТ, ХРАБРОСТ, СУРОВОСТ: Трилер у афричкој дивљини са шокантним завршетком (ФОТО)

0

У природи резервата Селинда у Боцвани одиграо се животињски трилер који је својим објективом забележио фотограф Еван Шилер, а његова супруга Лиза Холцварт га је касније описала у блогу.

„Чопор павијана, њих 30 до 40, трчао је ка нама. Нешто их је очигледно било уплашило, а ускоро смо видели и шта: две крупне лавице“, присећа се Лиза Холцварт. Једна женка павијана је покушала да се докопа сигурности, али је била преспора и завршила је у чељустима велике мачке.

lavica-pavijan-1Лавица је зграбила женку павијана, не приметивши да она у наручју држи младунче. Видите ли те шапице које се очајнички држе за крзно мртве мајке?

Младунче павијана, старо мање од месец дана, покушало је да нађе спас на оближњем дрвету, али је било премало и без снаге да се попне. 

lavica-pavijan-2

Једна од лавица је тада приметила малог незнанца и пошла да испита ситуацију.

lavica-pavijan-3

Тада се догодило нешто невероватно. „Младунче је показивало знаке исцрпљености. Лавица га је подигла чељустима – била је агонија посматрати судбину те бебице – и ја сам искључила видео камеру јер нисам могла даље да снимам ту сцену“, присећа се Лиза Холцварт.

lavica-pavijan-4

„А онда смо остали у шоку. Младунче се, инстинктивно, у једном тренутку ухватило за груди лавице и покушало да сиса!“

lavica-pavijan-5

Уследио је драматичан преокрет. Пришла су два лава мужјака, али су их лавице дочекале буквално на зуб. Да ли су браниле свој будући плен, бебу павијана? Или су само биле незаинтересоване за покушај парења? Никад нећемо сазнати.

lavica-pavijan-6Кад је запретила опасност од мужјака, лавица је агресивно скочила

Настала је пометња, коју је искористио – тата павијан! Све време је стрпљиво чекао на оближњем, огољеном дрвету, очигледно с намером да спаси бебу. Мужјаци лавови су изазвали хаос у мачијем чопору, што је указало шансу хероју који се сјурио низ стабло, зграбио младунче и још брже се с њим вратио високо у гране!

lavica-pavijan-7Храбри тата павијан бежи са младунчетом од лављег чопора

„Потресло ме је када сам видела како тата павијан нежно држи своју бебицу која је била у лошем стању после свега што је преживела“, пише Лиза Холцварт.

lavica-pavijan-8

Беба је била у све лошијем стању због афричке врелине и тата павијан је хитно морао да је однесе у хлад. После извесног времена је и успео, захваљујући својој невероватној храбрости, али и жељи лавова да се и сами склоне са сунца. Појурио је и нашао спас у зеленој крошњи оближњег дрвета. Младунче је било живо и напокон сигурно у наручју свог оца.

lavica-pavijan-9Камера је овековечила тренутак када је тата павијан, нежно носећи исцрпљену бебу у чељустима, појурио ка хладу оближњег дрвета

„После свега, мали павијан ће заувек остати инспирација за мене. Али и подсећање да живот увек виси о концу. Колико год покушавали да контролишемо његов исход, све што можемо је да живимо у тренутку“, каже Лиза Холцварт.

(Блиц)