Прочитај ми чланак

„Пејпал“ ускоро омогућава пријем новца из иностранства

0

paypal-logo

Државни секретар Стефан Лазаревић најавио је могућност да „Пејпал“ ускоро омогући пријем уплата из иностранства у Србији.

Лазаревић је најавио да ће у мају Србију посетити делегација „Пејпала“, која ће разговарати с представницима домаћих институција како би пронашли решење за пуштање опције пријема новца путем интернета преко овог сервиса у Србији.

Лазаревић је подсетио да су регулаторне реформе у протеклих неколико година довеле до тога да сервис „Пејпал“ дође у Србију и понуди „сенд“ опцију, односно плаћања путем интернета у иностранство.

„Ја сам веома велики оптимиста када је у питању та њихова посета и надам се да ће и тај проблем бити превазиђен“, рекао је Лазаревић, мислећи на „рисив“ опцију Пејпала, односно пријем новца интернетом преко овог сервиса. Он је оценио да државни органи у наредном периоду морају наставити да раде на побољшању и унапређивању регулативе по питању електронског пословања како би амбијент био побољшан.

Лазаревић је, такође, рекао да је у току израда Закона о информационој безбедности који би, по његовом мишљењу, требало да унапреди информациону безбедност у нашој земљи.

„Управо неки сервиси, као што су „Мани букерс“ и „Пејпал“ пружају додатну безбедност нашим корисницима када се одлуче да се баве неким видом пословања на интернету“, рекао је Лазаревић.

Он је оценио да је у Србији по питању електронског пословања приметан велики напредак, јер по његовим речима из године у годину расте број људи који купују робу и услуге преко интернета.

Лазаревић је ову тврдњу илустровао подацима да је прошле године преко интернета робу и услуге куповало око 900.000 људи, што је пораст у односу на 2012. годину, када је тај број износио око 600.000.

„Имамо константан раст броја људи који се одлучују да користе неку од електронских услуга које се односе на бизнис и трговину. С тим у вези, то показује да се амбијент за развој електронског пословања у нашој држави побољшава“, рекао је Лазаревић.

Што се тиче закона о електронским платним услугама, Небојша Ђурић из агенције „Е трговина“ оценио је да се тај закон чега доста дуго, а да већ на тржишту Србије послују компаније попут Лимунда или Теленорове банке који ће на основу њега моћи да прошире своје пословање.

„Сем платних картица, корисници који не желе или немају могућност да њих користе, моћи ће да користе електронске новчанике, да можда у припејд варијанти уплате, а користе на интернету, тако да ће много шири круг моћи да се укључи“, рекао је Ђурић.

Он, такође, очекује да ће „Пејпал“ ускоро укључити и систем наплате за Србију, што ће значити додатни прилив новца.

„Очекује се да „Пејпал“ врло брзо укључи и овај други део система у смислу наплате, тако да сем куповине на интернету у иностранству коначно ће наши трговци моћи путем „Пејпала“ да примају уплате из иностранства, што је у суштини и много битније јер ту у питању прилив средстава у Србију“, рекао је Ђурић.

(021)