Прочитај ми чланак

Није благословено играти на Велику суботу и Васкрс

0

dr-velibor-dzomic

Заједница фудбалских клубова Суперлиге Србије одлучила је да промени термине утакмица 24. и 25. кола због васкршњих празника. Тако ће се мечеви 24. кола уместо на Велику суботу 19. априла играти два дана раније – на Велики четвртак, док је нови термин 25. кола уторак 22. април, односно трећи дан Васкрса, уместо „обичне” среде. Ове промене поново су покренуле полемике око тога да ли су челници Заједнице суперлигаша поступили добро или нису.

Због тога смо разговарали са протопрезвитером ставрофором др Велибором Џомићем, стручњаком за црквено право Српске православне цркве (СПЦ), који пре свега каже:

– Ова и сличне ситуације треба да подстакну челнике спортских савеза и институција да са Српском православном црквом и другим традиционалним црквама и верским заједницама успостављају сарадњу ради промовисања општег добра, а посебно здравља младих људи кроз унапређење спорта. Ту као спону видим недавно основано Православно спортско друштво „Света Србија”, на чијем је челу наш прослављени кошаркаш Дејан Томашевић. Да не буде забуне, треба испоштовати и велике празнике римокатолика, муслимана, Јевреја и протестаната.

Да ли су у Заједници суперлигаша поступили исправно?

Добро је што су надлежни у фудбалским институцијама донели одлуку о померању термина утакмица на Велику суботу. Жалосно је ако то није урађено на свим нивоима, него само у најважнијој лиги. Такође, морам да констатујем да они који одређују термине фудбалских утакмица, као ни раније, нису били на висини задатка када су планирали и утврдили календар такмичења. Васкрс спада у покретне празнике, али би одговорни у фудбалским институцијама требало да знају да није ванредни празник. Свети архијерејски синод СПЦ увек благовремено објављује црквени календар за наредну годину. На пример, ускоро ће се појавити црквени календар за 2015. годину. Из њега ће они који желе моћи да виде када ће се Васкрс прослављати наредне године. Уколико буду показали добру вољу према играчима и навијачима међу којима је највећи број верника, неће доћи у ситуацију да померају термине, објашњавају разлоге и трпе критике.

Значи, на Велику суботу не треба да се играју утакмице?

Није благословено да се утакмице организују у Великој, или како се још назива Страсној седмици, нити на Васкрс. Православни хришћани се током великог поста припремају за Васкрс свеукупним уздржавањем и молитвом. Тај подвиг је у сваком погледу врхунски у Великој седмици. На Велику суботу призивамо себе, једни друге и све саборно да ускликне Господу сва земља, а не да звиждимо и навијамо. Можда тропар који свештеник молитвено изговара у току литургије на Велику суботу најбоље даје одговор зашто не треба организовати утакмицу на тај дан: „нека умукне свако тело човечије и нека у себи стоји са страхом и трепетом, и ништа земаљско нека не помишља, јер Цар царева и Господар господара долази да буде заклан и даде себе за храну вернима…”

А током Велике седмице и Васкрса?

Померање термина одигравања фудбалских утакмица са Велике суботе на Велики четвртак, а онда и на трећи дан Васкрса представља мало боље решење, али не треба да постане пракса. Није у питању да ли се нешто сме или не сме, да ли се ваља или не ваља. Сваком је све слободно, али му, по речима светог апостола, није све на корист. Зато и указујемо на овакве пропусте како нам не би били на духовну пропаст. Уосталом, треба имати на уму да и спортисти, а међу њима познајем изузетне вернике, имају право на прославу васкршњих празника.

Некада су се организовале утакмице баш на Васкрс. Шта мислите о томе?

Мислим да није добро повлачење паралела између данашње Србије и Краљевине Југославије у којој су баш на Васкрс организоване спортске утакмице да би, како се говорило, „и спортисти на тај начин учествовали у прослави Васкрса”. Имао сам прилику да више година проучавам историју Краљевине СХС и Краљевине Југославије. Мој је закључак да то није била узор држава, јер је много тога у њој било, како би народ рекао, криво насађено. То се види и по спорту те државе.

У многим римокатоличким земљама утакмице се играју и на Велику суботу и на Васкрс (Енглеска, Немачка, Шпанија, Пољска…). Италијани и Португалци комплетно коло играју на Велику суботу. Да ли су они већи католици од папе?

Имамо чему да се научимо и са Запада, али није добро да све што нам долази од њега прихватамо здраво за готово, па тако и тезе да се у неким лигама европских држава играју утакмице у време васкршњих празника. Ми морамо да знамо да је православна вера део нашег идентитета и да смо дужни да сачувамо своје предање првенствено ради нас, али и као знак по коме ће нас други народи препознавати у заједници народа.

Да ли имате поруку фудбалској и другим спортским организацијама?

Лепо би било да играчи и чланови управа великих клубова, првенствено Црвене звезде и Партизана, али и других, и то из свих спортова дођу заједно на васкршњу литургију коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и да на тај начин посведоче не само своју веру, него и да омладини која се на њих угледа дају пример и постану још бољи путоказ. Такви сусретима на најсветијем месту у Београду могу благотворно да делују и на навијачке групе како би се сузбијало навијачко насиље. Ред је да почнемо да радимо на сузбијању насиља, а не само да причамо о њему.

(Политика)