Прочитај ми чланак

Чавић: Хтео сам опет да се такмичим

0

sp cavic_620x0

Милорад Чавић је у једном тренутку, баш као што је ових дана урадио славни Мајкл Фелпс, пожелео да поново такмичи са најбољим светским пливачима. Најбржем европском „лептиру“ срце је зиаграло лане за време СП у Барселони, али је брзо схватио да би то у ствари био бег од обавеза које има у својој Академији.

– Размишљао сам, а онда сам се сетио да уочи Олимпијских игара 2012. због операције кичме нисам тренирао годину и по дана. Питао сам се и да ли би иза мене могао да стане Пливачки савез Србије, како обезбедити велика средства, да ли бих уопште имао подршку. Схватио сам да је тај део живота иза мене, да би повратак био само бежање од обавеза у стварном животу. И морам и себи и другима да признам да је тај жар нестао оног дана када се завршила финална трка на 100 м лептир у Лондону – причао је Чавић док је гледао тренинг ватерполо репрезентација у Крагујевцу.

И да се вратио не би се такмичио на 100 м лептир, већ би се окренуо на 100 м краул.

– За време СП у Барселони имао сам велику жељу да тренирам, да се спремам за 100 м краул, јер мислим да у тој дисциплини никад нисам дао свој максимум. А зна се да сам међу шест најбољих на свету – уздише Чавић.

Један од наших најбољих спортиста свих времена признаје да му је било потребно да се привикне на нове обавезе, одговорности…

– Лакше је бавити се спортом него бизнисом. Више је у том тренутку то била жеља да се побегне од обавезе, него што је срце желело да се такмичи. Уосталом, мени није довољно да учествујем на Играма у Рију 2016, да будем осми у финалу – истиче Чавић.

Одлука Американца Мајкла Фелпса није превише изненадила некадашњег светског и европског првака:

– Са 18 олимпијских злата се доказао и то не може да му буде мотив. Ни новац сигурно није мотив. Мислим да га је ухватила криза, кроз коју сам и ја прошао и о којој говорим у мом документарном филму, а то је да спортиста по завршетку каријере више не зна шта ће са собом. Не може да се пронађе у некој другој сфери живота. Фелпс сигурно има жељу за пливањем, али се више плаши оне друге стране живота…

ОДУШЕВЉЕН СИЛАЂИЈЕМ

Лане је у Крагујевцу покренуо „Пливачку академију Милорад Чавић“, а ових дана се највише поноси својим чланом Чабом Силађијем, који је све бољи на 50 и 100 м прсно.

– Ко прати пливање зна да је невероватно да неко у 24. години, као Чаба, може да направи толики напредак. Презадовољни смо његовим тренутним резултатима, а ко зна колико далеко може до догура на ЕП у августу у Берлину – каже Чавић.

(Новости)