Прочитај ми чланак

СРБИ КРЕЋУ У БОРБУ: Хоћемо аутономију, Славеносербија се опет буди!

0

slavo_serbia-ukrajina

Тренутна збивања у Украјини отворила су и питање бивше српске аутономне области у Украјини, коју је укинуо Владимир Илич Лењин. Тим укидањем су Срби изгубили право на самостално управљање својом облашћу, чиме им је ускраћено службено и књижевно коришћење српског језика – те су проглашавани припадницима украјинског народа.

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА

ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ

11070 Земун, Магистратски трг 3 – Тел. 34-27-044, [email protected]

Бр. 1721/14 – 13.април 7522 (2014)

 

СРПСКА ОБЛАСТ У УКРАЈИНИ

            Проф. др Божидар Митровић, председник Регионалне организације Срба у расејању у Москви, упутио је писмо првом потпредседнику Владе Републике Србије, Александру Вучићу, и скренуо му пажњу на небригу државних установа Републике Србије о Србима у расејању. Посебно је замерио, што Влада Републике Србије не чини ништа на заштити људских и других права прогнаних Срба из Републике Српске Крајине и Хрватске. Око 800.000 Срба је прогнала хрватска војска и полиција од 1990. до 1995, лишавајући их покретне и непокретне имовине, а и  најосновнијих људских права.

Проф. др Митровић је упознао првог потпредседника Владе Републике Србије, да су тренутна збивања у Украјини отворила и питање бивше српске аутономне области у Украјини, коју је укинуо Владимир Илич Лењин. Тим укидањем су Срби изгубили право на самостално управљање својом облашћу, чиме им је ускраћено службено и књижевно коришћење српског језика – те су проглашавани припадницима украјинског народа.  Но, ових дана су потомци Срба насељених у овом крају Русије, у 18. столећу, устали да истакну своју народносну припадност – српску! 

Они су, на барикадама у Луганску, тражили своја права, која су им стекли преци у Русији 1753. године, а која је Владимир Илич Лењин укинуо 1918. године. Срби су имали у Русији своју аутономну област, која се звала СЛАВЈАНОСЕРБИЈА –  с десетинама насеља, која су носила имена из старог краја: Панчево, Вршац, Вараждин, Карловац, Вуковар, Осијек… И данас постоји насеље које носи име те српске области Славјаносербск – 33 км од Луганска. 

Проф. др Божидар Митровић је предложио Влади Републике Србије, да се обрати Влади Руске Федерације, ради прикупљања података о овој српској покрајини и њеном становништву, како би се код УН и других међународних организација покренуло питање обнове ове српске аутономије у Укарајини – што су Срби  обнародовали на недавним демонстрацијама у Луганску. Највећи број насељеника у Славеносербији, у 18. столећу, потицао је из Републике Српске Крајине, која је данас окупирана од стране Хрватске.

С поштовањем.

Ратко Личина, министар