Прочитај ми чланак

Које информације Фејсбук доставља полицији?

0

305077_facebook03afpfoto-karen-bleier_f

Компанија Фејсбук објавила је други извештај о захтевима влада за подацима, који овај пут укључује и податке о ограничавању или уклањању садржаја са ове друштвене мреже.

У односу на први, други извештај осим захтева за информације корисника, садржи и податке о захтевима влада за ограничавање или уклањање садржаја са Фејсбук на основу закона које важе у земљама чије су владе послале захтев.

У Турској која се у последње време спомиње као земља која врши рестрикције и цензуре на друштвеним мрежама и сервисима, измедју јула и децембра прошле године било је укупно 2.014 случајева рестрикције података, према закону који забрањује вређање турске државе.

Ипак, водећа земља по ограничењу садржаја је Индија у којој је забележено 4.765 случајева уклањања података јер вређају веру или индијску државу. Трећа земља по реду је Пакистан са 162 случаја рестрикције података, док је четврти Израел са 113 таквих случајева.

Што се тиче Србије у том периоду није било захтева за уклањање података, али је било захтева за податке из два различита налога корисника Фејсбука. Листу можете погледати  ОВДЕ.

Извор: Радио 021