Прочитај ми чланак

Син Енвера Хоџе: Уједињење Албаније и Косова неизбежно

0

iljir hodza

Енвер Хоџа је имао разрађен план за рат на Косову, тврди његов син Иљир. Покојни албански лидер је сматрао да је уједињење Косова и Албаније „неизбежно“, пише дневник Тема.

Бивши албански лидер Енвер Хоџа имао је разрађен план за рат на Косову, али „није реаговорао“ током демонстрација 1981. године, јер је са закашњењем обавештен о том догађају, тврди његов син Иљир.

„Енвер Хоџа није одмах обавештен о избијању демонстрација на Косову. Мислим да то није било случајно. Одређене снаге су желеле да га држе што је даље могуће од тога… Мој отац је тих дана био на одмору“, рекао је Иљир Хоџа дневнику Тема.

Према његовим речима, Енвер Хоџа је био потпуно спреман за сваку евентуалност на Косову.

„Сећам се његове поруке Београду: Не играјте се ватром, јер се можете опећи… И то је један од разлога због којег је Енвер Хоџа био опрезан у вези Косова“, рекао је Иљир Хоџа,

„Уједињење Албаније и Косова је неизбежно и догодиће се ускоро“, рекао је Иљир Хоџа цитирајућу белешке свог оца.

Енвер Хоџа владао је Албанијом од 1944. године до смрти 1985. године. Подељена су мишљења око његовог историјског значаја.

Добар део албанских историчара осуђује га јер је помоћи тајне службе Сигурими створио најизолованију државу у Европи, признајући да је у његовор време, ипак, искорењена неписменост, почела индустријализација, саграђена прва пруга.

(РТС)