Прочитај ми чланак

„Бошњаци“ оптужују Србију: Запостављен је босански језик и писмо

0

01-Novi Pazar

БЕОГРАД – Председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић упутио је данас писма шефу преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тањи Мишевић, шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту и шефу Мисије ОЕБС у Србији Петру Буркхарду у коме их је обавестио о проблемима те заједнице у остваривању њихових права.

Како се наводи у саоспстењу, Џуџевић се жалио на проблеме у остваривању права на образовање припадника бошњачке националне заједнице на матерњем језику, као и о проблемима заштите и очувања културне посебности Бошњака, информисања на босанском језику и службене употребе босанскога језика и писма.

У писмима се од Мишевићеве, Буркхарда и Девенпорта тражи да у складу са својим овлашћењима и европским стандардима, а у контексту преговарачког процеса Србије који је почео 21. јануара 2014. године, утичу на будућу Владу Србије, а посебно Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања, „да се прекине са праксом заустављања и онемогућавања остваривања права санџачких Бошњака у Србији”.

(Танјуг)