Прочитај ми чланак

ПОД ПРИТИСКОМ ЗАПАДА: Радомир Почуча и Иван Ивановић у затвор до 30 дана

0

pocuca-ivan-ivanovic-foto-kurir-1396878628-475245

Образ: Осуђујемо хапшење и захтевамо да се Иван Ивановић и Радомир Почуча сместа пусте на слободу

Србски Образ најоштрије осуђује хапшење и захтева неодложно пуштање на слободу Ивана Ивановића, председника СНП Наши, и Радомира Почуче, новинара и бившег портпарола ПТЈ!

Хапшењем Ивановића и Почуче, диктаторски режим је показао да је у окупираној и обесправљеној Вучићевој Србији дозвољено, па и пожељно, кршити Устав, предавати Косово и Метохију, продавати земљу и предузећа странцима — али је зато забрањено и кажњиво рећи плаћенику да је плаћеник, србомрсцу да је србомрзац, а издајнику да је издајник!?

Подсећамо да су Иван Ивановић и Радомир Почуча задржани у полицији, а потом приведени у тзв. „Палату правде“ због наводних кривичних дела „расна и друга дискриминација“ и „угрожавање сигурности“, а све то након што су се добровољно одазвали позиву да дају изјаву у својству грађанина, што речито говори о подмуклости властодржаца.

Србски Образ позива све оне који себе виде као опозицију издајничком режиму Александра Вучића, а посебно Српску радикалну странку, Покрет Двери и Демократску странку Србије, да стану у одбрану Ивана Ивановића и Радомира Почуче и да дигну глас, не само против гушења слободе мишљења и изражавања, већ и против погубног брисања из свести Срба појма издаје као највећег зла које може задесити један народ и државу.

Није све готово. ЗА СЛОБОДНУ СРБИЈУ!

Радомиру Почучи и Ивану Ивановићу из СНП Наши одређен притвор до 30 дана

Бившем портпаролу противтерористичке јединице МУП-а Србије Радомиру Почучи и лидеру СНП Наши Ивану Ивановићу вечерас је одређен притвор у дужини до 30 дана у Окружном затвору у Београду, сазнаје НСПМ.

Њима се на терет стављају оптужбе „угрожавања опште сигурности“ и „расна и друга дискриминација путем интернета“.

ПОД ПРИТИСКОМ ЗАПАДА: Ухапшени Радомир Почуча и Иван Ивановић

Почуча је приведен на саслушање због спорних изјава на друштвеној мрежи Фејсбук која се односила на Жене у црном, док је Иван Ивановић из покрета Наши пред истражним судијом због недавног објављивања списка “ највећих србомрзаца.

Бивши портпарол противтерористичке јединице МУП Србије Радомир Почуча и вођа организације Српски народни покрет “Наши” Иван Ивановић ухапшени су данас због сумње да су извршили кривична дела угрожавање сигурности и расна и друга дискриминација путем интернета, а затим приведени у Тужилаштво за високотехнолошки криминал, а тренутно се налазе на саслушању код истражног судије у Палати правде.

Наиме како Курир незванично сазнаје Почуча и Ивановић су прво приведени у Одељење за високотехнолошки криминал МУП Србије, где су саслушани, а затим приведени. Они су изведени пред дежурног истражног судију због спорних изјава на друштвеној мрежи Фејсбук која се односила на Невладину организацију Жене у црном, док је Иван Ивановић из покрета Наши пред истражним судијом због недавног објављивања списка “ највећих србомрзаца“.

Према последњим информацијама Почуча је саслушан и чека се одлука да ли ће му бити евентуално одређен притвор. Иначе тужилаштво је против обојице покренуло истрагу и предложено судији за претходни поступак Вишег суда у Београду одређивање притвора према окривљенима.

Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал наставља поступање  у правцу утврђивања чињеничног стања у вези ових као и других сродних  кривичних дела за које постоји основана сумња да су извршена током протеклих дана, о чему ће благовремено обавестити јавност.

Почуча је приведен због постојања основане сумње да је извршио кривично дело угрожавање сигурности из члана 138 КЗ РС објављивањем изјаве путем Фејсбука и преко корисничког налога под називом „Радомир Бата Почуча“, а у вези јавног скупа Удружења грађана „жена у црном“, као и припадник организације „Наши“ Иван Ивановић због постојања основане  сумње да је извршио кривично дело расне и друге дискриминације из члана

387 КЗ РС објављивањем текста на интернет презентацији „СНП Наши“ у вези сачињавања и објављивања списка тзв. „30 највећих србомрзаца издајника међу  јавним личностима“.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал крајем марта покренуло је предистражни поступак против организације „Наши“ због објављивања списка такозваних „србомрзаца и издајника међу јавним личностима“, као и поводом позива на линч Жена у црном портпарола Противтерористичке јединице (ПТЈ).

Тужилаштво је тада Одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а Србије упутило захтев за прикупљање обавештења и предузимање радњи ради откривања кривичних дела и проналажења осумњичених.

МУП је поводом Почучиног испада најоштрије осудио поступак портпарола ПТЈ, а Вања Вукић, државни секретар у том министарству, истакао је да Почучи уговор са МУП неће бити продужен.

– Почуча је свој став изнео на приватном Фејсбук профилу, али министарство најоштрије осуђује његов поступак. Његов уговор о делу истиче у априлу и он највероватније неће бити продужен – рекао је Вукић.

Сташа Зајовић, координаторка Жена у црном, рекла је да ће поднети кривичне пријаве и да ће контактирати с представницима међународих мрежа за људска права.

Посетимо Бивши портпарол ПТЈ је преко свог Фејсбук профила 25. марта позвао је навијаче Црвене звезде, Партизана, Рада и Војводине да „не троше песнице између себе“, већ да се удруже и да своје незадовољство окну ка  „Женама у црном“ које су финансирају из буџета страних влада.

Покрет „Наши“ је путем друштвених мрежа објавио списак неподобних и „србомрзаца“, на којем су се насле многе познате јавне лицности попут Мирјане Карановић, Горана Марковића, Светислава Басаре, Верана Матића, Наташе Кандић, Биљане Србљановић, Горчина Стојановића, Латинке Перовић, Борке Павићевић, Бранка Радуна, Владимира Арсенијевића, Ивана Вејводе, Срђе Поповића…

(Курир)