Прочитај ми чланак

НОВИ РОМАН О СВЕТОМ САВИ: „Путовање у Никеју“ – монах ствара српску државу

0

mile medic sveti sava82_n(Славица Ђукић)

Путовање Светог Саве у Никеју је најважнији догађај у целокупној историји Срба. Тек после тога наступа велики успон српске државе до највећег царства на Балкану са царом  Душаном силним.

У Патријаршијском  дому  Храма Светог Саве у Београду, недавно је представљен један сасвим нови роман о Светом Сави, аутора Миле Медића, познатог и веома популарног  писца култних “Завјештања Стефана Немање“.

На промоцији су говорили: књижевница и преводилац  Јања Тодоровић, архимандрит отац Стефан Вучковић и свештеници протојереј Александар Михајловић и протођакон Радомир Ракић.

Књига је обја вљена у издању „Источника“ Београд-Торонто и с благословом његовог преосвештенства владике канадског г. Георгија Ђокића.

Историјски роман о нашем средњем веку

У испуњеној сали Патријаршијског дома на Врачару истакнуто јe, пре свега, да се о Светом Сави није много писало и да нема много књига. Јања Тодоровић је, као и сам аутор, напоменула да о светима пишу свети и да су о Светом Сави писли: Милош Црњански, Свети владика Николај, Ава Јустин Ћелијски и ево сада Миле Медић. Отац Радомир Ракић је истакао да је „Пут у Никеју“ још једно чудо српскг чудотворца, а речено је, такође, да је ова књига „црква грађена речима“. Пут за Никеју  је велики почетак.

 Аутор романа „Путовање у Никеју“ Миле Медић каже да је ово историјски роман о нашем средњем вијеку, првенствено роман о Светом Сави али Путовање у Никеју ниjе само роман из српске историје. У њему се огледа тадашња историја свијета. А о томе шта заправо монах Сава хоће да постигне својим су дбоносним путовањем у Никеју Миле Медић каже:

„Путовање Светог Саве у Никеју спада у једно од великих  чуда српског чу дотворца. У вријеме када је велика Византија пропала, а Србија се распадала, он чини немогуће, да послије много вијекова зависности и потчињености туђину, путује у Никеју да тражи и да добије самосталну српску државу. У томе је величина подвига Светог Саве. Он извлачи Србију из понора и ставља је на пут великих успона.

crna-gora-sveti-sava-osnovne-skole-zabrana-1349037516-214115

Утемељивач српског народа и државе

„То је најважнији д огађај у целокупној историји Срба. Тек после тога наступа велики успон  српске државе, до највећег царства на Балкану са царом Душаном силним. У Никеји је Сава задобио чин архиепископа, а Србија заувек архиепископију и касније патријаршију, као трајну вредност која се сачувала до данашњих дана. Самим својим чином архиепископа, Сава је стекао право да крунише краља, а први краљ којег је архиепископ Сава крунисао, по свом архиепископском праву полагања круне, био је његов брат Стефан Првовенчани. Стефан је постао краљ а Србија краљевина, тада и за много вијекова унапријед”, каже Миле Медић.

Чин крунисања Стефана Првовјенчаног, истакао је аутор књиге „Пут овање у Никеју“ Миле Медић, прави је датум настанка државности Србије, почетак њене самосталности. Тако се десило нешто јединствено у историји једног народа, да утемељивач српског народа и српске државе није био ни војвода ни владар, него један монах.

У роману има позајмљених ликова из Медићевих ранијих дела о Немањићима тако да они прелазећи из једног дела у друго чине једин ствено дело под насловом  „Вијенци Немањића“.

BiblijaБитка против библијских речи

Свештеник отац Радомир Ракић је обраћајући се публици на промоцији књиге Миле Медића „Путовање у Никеју“, између осталог, рекао:

„Говорио је Миле Медић да песници што више говоре старинске речи.  У Немачкој се свака страна реч преводи. Они и реч буџет преводе.

Имамо данас битку против библијских речи па је тако Аврам Абрахам, тигањ је српска реч а тава је српска реч. Патријарх Павле није волео реч – благодарим, а овде је београдски новинари употребљавају.

Не слажем се овде са неким речима. Морамо имати добре лекторе, упозорио је отац Радомир Ракић  један од најбољих познаваоца Библије, ако не и најбољи у  Србији и шире.

Први рат парама вођен

У роману „Пут за Никеју“ аутора Миле Медића, има 102 лика. Сам аутор о томе каже:

„Најважнији је лик архиепископа Саве. Он је најшире разрађен и уобличен лик. Остали значајни ликови су странци, људи који су кројили судбину тадашњег свијета.

Међу њима издвајам лик млетачког дужда Дандола, човека који је срушио највеће царство на свијету и освојио Цариград, који је проширио границе католичанства од Рима до Цариград а, а био је само вјешт  трговац, или још боље дужд свих трговаца. Мислим да је он значајан лик светске историје, први који је рат водио парама. Такви банкари данас владају свијетом.

Још један велики, заправо измишљени лик је лик морепловца Орланда Пјомбе, пре свега хуманисте, какви ће се, много касније, појавити у Европи као покретачи хуманизма и ренеснсе. Он је њихов претходник.

(Србин.инфо)