Прочитај ми чланак

Васојевићи нуде Путину земљу за базе

0

Житељи више поткомовских села у Васојевићима у Црној Гори понудили су своја имања председнику Русије Владимиру Путину да на њима сагради руске базе, преноси црногорски лист Дан. Мештани Васојевића на тај начин, како кажу, шаљу и поруку Влади Црне Горе шта мисле о уласку у НАТО. Они подсећају да је Русија кроз векове била заштитник Црне Горе и да је та држава оставила дубоки траг у историјском трајању Васовог племена. Кажу да су им одувек била ближа словенска браћа од оних који су у минулим временима сејали смрт на овим просторима.

sevastopolj1-rojtersПлеме Васојевића би радо видело руску чизму на својој земљи

Људи који желе да виде руске војне базе у околини Андријевице наводе да никада не могу да забораве НАТО интервенцију у суседном Мурину, где су пре 15 година пале невине жртве, међу којима је било и деце. Сви су они сагласни у оцени да их доста тога лепог веже за Русију и да би са одушевљењем дочекали да, уместо НАТО, виде Путинову армију на овим просторима, преноси подгорички „Дан“.

„Русија је одувек била наша мајка. Овде се вековима певало – ‘запевајмо сви из гласа, без Русије нема спаса’. Моје село су, између осталог, после Другог светског рата звали Мала Москва. Људи из ових крајева су робијали и гинули за Русију. За све су то имали добре разлоге, јер је Русија наша вековна узданица. Зато сам спреман да део своје имовине дам Владимиру Путину и руској браћи како би градили војне базе. Тако ће нас заштити од НАТО, чија се стратегија темељи на поробљавању свих оних који откажу послушност Америци“, каже Давид Лалић из села Цецуни.

Сличан став има и председник месне заједнице Краље Милутин Ђурковић, наводећи да су Руси увек добродошли у његову кућу и да не би жалио да им уступи имовину за стационирање војне опреме.

„Питам се само како појединце није срамота да нас гурају у НАТО кад се зна да је та нехумана машинерија побила на стотине невиних људи на простору бивше Југославије. Зато ћу увек пре изабрати Русију него НАТО. Волео бих да Руси дођу у Краље и да се њихова заства завијори на војним базама. Ја их чекам и нудим им имовину“, поручио је Ђурковић

Он је казао да трагови доброчинства руског народа још трају на простору Васојевића и да о томе сведочи и славна Краљска барутана.

„У нашем селу, недалеко од регионалног пута Андријевица-Трешњевик-Колашин, 1899. године саграђена је Краљска барутана, зграда војног магацина, у којој су чувани ратна опрема и наоружања војске Васојевића. Зграда је за те сврхе коришћена све до 1912. године, односно до пада турског царства на Балканском полуострву. Кружи прича да су Руси пружили знатну помоћ за изградњу тог објекта, који се последњих година урушава и сада је руина насред села. И поред бројних захтева, Влада Црне Горе није ништа урадила да заштити тако значајан историјски објекат. Зато желимо да Краљску барутану уступимо руској војсци, јер одавде може да контролише оближњу границу, коју одавно нико не чувана“, наводи Ђурковић.

Он каже да је Краљска барутана у прошлом веку била уточиште и руској војсци која је пролазила долином Лима.

„У Краљској барутани је чувано наоружање, као и два далекометна топа прозвана ‘Крњо’ и ‘Зеленко’. Ти топови су из Краља транспортовани на планине Баљ и Сјекирицу, одакле су 1912. године тукли турске снаге у делу Пећи. Руси су тада подржавали ослободилачку борбу Васојевића. Нека поново дођу. Врата су им широм отворена, с тим што бисмо волели да Путин својим ракетама које ће сместити овде да имена Крљо и Зеленко“, истиче Ћурковић.

Своју имовину руској браћи нуди и Жељко Јововић из Талановаца, наводећи да сунце никада није грејало са запада него са истока.

„То што Црна Гора жели да уведе санкције Русији због дешавања на Криму изазива подсмех, али и огорчење код свих добромислећих Васојевића. То је брука и срамота, јер је Русија, за разлику од НАТО, наш проверени вековни пријатељ. Нас је сунце одувек грејало од Русије. Моје имање им стоји на располагању, па ако желе, нека изволе“, поручио је Јововић.

И мештани поткомовског села Јапан нуде своју земљу Русима.

„Некад је ово село било пуно народа. Међутим, због тешких услова живота, људи се из године у годину исељавају, тако да је село остало практично пусто. Зато би већина власника своја имања врло радо продала Русима, не само за војне базе, већ и за изградњу туристичких комплекса, јер су ови крајеви богомдани и за једно и за друго. Сигурни смо да нам се због тога неће наљутити наша браћа у далекој азијској држави Јапан, јер смо ми и срцем и душом везани за руски народ“, поручили су поткомовски Јапанци, а преноси „Дан“.

(Вести)