Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНИ БРИСЕЛСКИ РАЗГОВОРИ: Српски судови под Приштином (Видео)

0

Dacic Vucic Eston36704_1281124992_n

У Бриселу су завршени разговори делегација Београда и Приштине који се одвијају под окриљем високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

16:00 Разговор Ештон-Тачи, па Ештон-Вучић, Дачић

Како је саопштила портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич, разговори су почели састанком Кетрин Ештон са шиптарском окупаторском  делегацијом коју предводи Хашим Тачи.

Након тога, висока представница ЕУ ће разговарати и са делегацијом из Србије – премијером Ивицом Дачићем и потпредседником владе Александром Вучићем. Очекује се да ће бити организован и тројни састанак.

Пре почетка разговора Тачи је новинарима казао да очекује договор о правосуђу на северу Косова и укључивању Заједнице српских општина у окупаторски шиптарски правни систем.

17:00 Коцијанчич: Украјина није тема дијалога

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је да став Србије према украјинској кризи неће бити тема данашњег дијалога Београда и Приштине у Бриселу, али је поновила да ЕУ очекује од свих земаља кандидата за чланство да своју спољну политику ускладе са европском.

Дачић и Вулин о Бриселским разговорима

Одлазећи премијер Дачић најавио је пре одласка у Брисел „тешке разговоре“ о чему две стране до сада нису успеле да се договоре или имплементирају оно о чему је договорено.

– На Косову почињу припреме за парламентарне изборе, што је за нас веома битно питање – ко има право гласа, питање колико ће Срби имати посланика у будућој Скупштини Косова, питање заступљености Срба у органима власти Косова, правосуђе, конституисање Заједница српских општина и још доста тога о чему ће се разговарати – објаснио је Дачић.

И министар без портфеља задужен за КиМ у техничкој влади Александар Вулин најавио је да би у Бриселу могло бити речи и о променама косовског изборног закона, односно заступљености српских посланика у косовској скупштини.

„То није питање о којем би се разговарало у дијалогу, али наш став о томе је познат“, рекла је Коцијанчић новинарима у Бриселу уочи 23. рунде дијалога.

Коцијанчић је објаснила да је ЕУ позвала све треће државе и земље кандидате да се придруже ставу Брисела наводећи да је то важно и у конктексту процеса придруживања.

„Јасно стоји да је потребно усклађивање ставова у спољној политици са ставовима ЕУ, али на крају крајева одлука је на свакој држави појединачно“, рекла је Коцијанчић. Она је подсетила да ће спољна полтиика Србије бити оцењена у годишњем извештају Европске комисије у октобру.

Београдски медији су протекле недеље писали о томе да западне земље траже од будућег премијера Александра Вучића да се Србија придружи чланицама ЕУ и уведе санкције Русији због кризе на Криму. Према писању „Вечерњих новости“, очекује се да врхунац тог дипломатског притиска буде управо током данашње рунде дијалога.

18.05 -Разговор Ештон-Вичић, Дачић – Тачи

У току заједнички састанак Кетрин Ештон и делегација Србије и Приштине, рекла Маја Коцијанчич.

19:30 Завршене 23 рунда Бриселских разговора

Потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да су данас у Бриселу готово приведени разговори о правосуђу и да је по њему направљен најбољи могући резултат који ће задовољити и ЕУ и Приштину.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вучић је навео да ће председник суда бити Србин, да ће однос судија бити 60:40 што је српска страна и тражила.

Према његовим речима, добар резултат је постигнут и што се тиче тужилаца.

„Мислим да смо и ту у бројевима, колико је то било могуће, успели да направимо добар резултат. Имамо једнак број тужилаца, што је за нас изузетно значајно“, истакао је Вучић. Како је рекао, крајњи договор у области правосуђа очекује крајем априла.

„Очекујемо да после формирања нове владе, што би требало да буде до 27. априла, већ 29. априла у Бриселу буде постигнут коначни договор за правосуђе“, рекао је Вучић. У Бриселу је завршена рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић разговарали су с високом представницом Европске уније Кетрин Ештон и шиптарским окупаторским представником Хашимом Тачијем о правосуђу и формирању Заједнице српских општина и о спорном Предлогу закона о изборима на Косову и Метохији.

Кад је реч о ставу Србије према кризи на Криму, Вучић је поновио, а то је, како је навео, пренео и Ештоновој, да је став Србије најјаснији могући и да он значи да Србија никада неће увести санкције Русији, али да ће увек постовати територијални интегритет сваке земље чланице Уједињених нација.

19:45 Тачи: Практично склопљен договор о правосуђу

Хашим Тачи изјавио је након данашње рунде преговора у Бриселу да је практично склопљен договор о правосуђу и питању суда на северу Косова.

Тачи је рекао да је остало само неко мање техничко питање које ће усагласити стручњаци, и да споразум треба да буде озваничен на следећој рунди дијалога.

Он није крио задовољство због чињенивце да су скоро сви захтеви Приштине били усвојени и да је Србија де факто све своје државне институције на Космету демонтирала или ставили под јурисдикцијом његове власти.

(РТС, Б92, Србин.инфо)