Прочитај ми чланак

Како је Клинтон рушио Милошевића

0

bil-klinton-1608-08_620x0

Објављени амерички документи расветлили методе САД приликом обарања власти у Србији. Милиони долара уложени у опозицију. Мрежа радио-предајника распоређена око наше земље.

 

АРХИВА У ЛИТЛ РОКУ

„Прстен око Србије“ део Клинтонове документације само је мали део објављене грађе америчке администрације из тог периода.
У истом сету су белешке његових саветника и други акти.
Биће објављени и записи саветника Мајкла Волдмана који је писао говоре Клинтону и саветника за домаћу политику Ајра Магазинера.
Реч је о другом сету докумената који се континуирано објављују од фебруара.
То је део од готово 30.000 страница прикупљених докумената, који ће бити објављени у наредном периоду. До сада је објављено око 8.000 страница Клинтонове документације, која је саставни део председничке библиотеке у Литл Року, у Арканзасу.

Председник САД Бил Клинтон преузео је на самиту Пакта за стабилност Југоисточне Европе одржаном јула 1999. године у Сарајеву обавезу да са 12 милиона долара помогне опозициони покрет у Србији. Тај износ био је намењен странкама, невладиним организацијама, синдикатима, студентским удружењима и независним медијима, како би се створило јединство у рушењу режима Слободана Милошевића.

Да је тадашња СРЈ у другој половини 1999. године била у фокусу америчке спољне политике сведоче документи које је објавио Национални архив САД. Реч је о актима које је користио Бил Клинтон у време када је био председник Америке, као и преписка његових саветника и сарадника.

У документацији који су први пут изашли на светло дана налази се и збирка депеша названих „Круг око Србије“, које говоре о мрежи радио-предајника распоређених у суседним земљама. Рад ових медија Америка је издашно помагала, како би се смањио утицај државних медија у ратом растрзаној СР Југославији.

Реч је о радијским програмима који су се емитовали из суседства на таласним дужинама које су омогућавале слушање у Србији. Углавном је емитован и преузиман програм на српском језику „Гласа Америке“ и „Слободне Европе“, као и осталих страних и домаћих радио-станица.

Међу објављеним докуметнима је и електронска преписка Тине Каиданов, која је касније постала први амерички амбасадор у Приштини, и службеника Стејт дипартмента Ричарда Холчепла. Из њихових интерних консултација недвосмислено се види план деловања какав је спроведен у месецима који су уследили.

– Заједно са нашим савезницима, радићемо на јачању режима оштрих санкција усмерених ка Милошевићу и његовим сарадницима, који ће до краја да исцрпу српску економију. Циљ нам је охрабривање опозиције да се уједини и фокусирање на демократску трансформацију, као и јачање напора да до српске јавности допремо информацијама уз помоћ „Прстена око Србије“ – каже се у депеши америчких дипломата.

Помажући антирежимске снаге америчке дипломате пажљиво су правиле баланс између износа новца којим је подржавана опозиција у Србији и ефекта који је постизан. У више извештаја наводи се да је много важније истицање резултата у борби против Милошевића него износа финансијске помоћи. О томе Тина Каиданов извештава Вашингтон:

– Разумем ваше бриге око Конгреса, иако мислим да је важно да покажемо да пратимо председникову јавно преузету обавезу. То је посебно важно онима у Конгресу који брину о демократским напорима. Дејвид (Халперејн, у то време званични писац говора Била Клинтона. прим. аут.) нека одлучи како ће избалансирати две стране медаље у говору. Проверавам податке о суми потрошеној на демократизацију Србије. Сумњам да постоји, али можда је могуће. Сигурно ћемо рећи да наши савезници, као и ми, снажно подржавају демократску опозицију у Србији, и изјавама и средствима.

bil klinton slobodan milosevicC6
Из објављених депеша види се да је у пројекту „Прстен око Србије“, чији је циљ био пробој објективних информација и извештаја о ситуацији у Србији, учествовала и – Хрватска. О томе сведоче извештаји америчких дипломата који су априла 1999. године успоставили контакт са замеником министра за телекомуникације у Влади Хрватске Домиником Филиповићем. Том приликом је договорено да ХРТ уступи Американцима свој предајник Кула у Бељу у Славонији за емитовање програма усмерених на Милошевића и режим у Београду.

Један од задатака медијског прстена који је Србији набацила Клинтонова администрација био је да информише и износи доказе о злочинима српских снага на Косову и Метохији. У време најжешћих напада на српски народ на КиМ, када су после повлачења војске и полиције ретки Срби остављени на милост и немилост албанским терористима, Американци нису крили задовољство због „стабилизације прилика у покрајини“. На то у писму сенатору Карлу Левину указује Мона Сутфен, високи званичник Беле куће, која и данас службује у Обаминој администрацији.

– Остаје још доста тога да се уради. Стејт дипартмент је ажурирао публикацију „Брисање историје“ о етничком чишћењу на Косову и она може да се дистрибуира за српску публику. Али недавна епизода јавног неслагања са његовим наводима указују да су многи српски грађани полако упали у стеге самодеструктивне Милошевићеве политике – каже се у писму Сутфенове.

Америчка влада у периоду после бомбардовања активно је помагала и медије на Косову и Метохији, посебно Радио-телевизију Косово (РТК). У једној од депеша послатој из мисије САД у Приштини изаражава се забринутост због могућности да РТК остане без финанасија. За разлику од осталих приватних телевизија у покрајини, према оцени писаца америчких извештаја, РТК је била једина значајна медијска кућа. Она је једина на Косову могла да ради по западним методама, али и да обезбеди емитовање програма на језицима мањина.

(Вечерње новости)