Прочитај ми чланак

Србија на путу да забрани е-цигарете

0

e-cigara

Аустралија, Канада, Израел, Мексико, Бразил, Панама и Уједињени Арапски Емирати забраниле су е-цигарете. Закони који регулишу коришћење и продају тренутно варирају и предмет су расправе у многим земљама.

– Управо је Европска комисија објавила директиву да електронска цигарета није медицинско средство за одвикавање од пушења. Прописана је максимална количина никотина, али је забрањено њихово рекламирање као и осталих дуванских производа – истиче др Срмена Крстев, председница Комисије за превенцију употребе дувана при Министарству здравља.

Е- течност, која је кључни састојак електронских цигарета, моћан је неуротоскин. Мале дозе могу да изазову повраћање и нападе, а понекада могу бити и фаталне. Кафена кашичица разређене е-течности може да убије мало дете, резултати су најновијег истраживања објављеног у “Њујорк Тајмсу”.

Истраживање показује да се ради о новој врсти дроге, али у течној форми. Никотин се извлачи из дувана, додају му се различити укуси, боје и хемикалије, и таквом мешавином се пуне е-цигарете. Производња е-течности у Америци није регулисана федералним законима. Миксује се у импровизованим фабрикама, а онда се легално продаје у продавницама и преко интернета, запакована у мале флашице, које већина конзумената е-цигарета чува у кући због допуне. Докази о потенцијалним опасностима које вребају су у порасту. Токсиколози упозоравају да е-течности представљају велики ризик по здравље.

У Минесоти је у 2013. било 74 случајева тровања е-цигаретама и никотином, а 29 се односило на децу до две године, која су е-цигарете и е-течност узела мислећи да се ради о слаткишима и жвакаћим гумама. Е-течност је много опаснија од дувана, јер се апсорбује много брже, чак и у разблаженој форми.

Са друге стране, произвођачи е-цигарете рекламирају као здравију алтернативу обичној цигарети. Ту тврдњу оправдавају тиме да уз њено коришћење не постоји пасивно пушење и да оне не садрже хемијске и канцерогене супстанце које се налазе у дувану.

Здравствени стручњаци тврде да још немају потпуних информације, јер не постоје валидне студије са снажним аргументима да је електронска цигарета нешкодљива за људско здравље.

– Здравствене последице коришћења е-цигарета још увек нису познате. Могуће користи или штетна дејства њихове употребе су предмет неслагања између различитих здравствених организација и истраживача. Контролисане студије су ретке због тога што је изум релативно скоро доспео на тржиште. Ипак, оне су штетне по здравље јер садрже никотин, неке хемијске материје које су канцерогене, док остале супстанце које садржи нису довољно проучене – објашњава др Крстев. 

Нови закон

Уколико се у Србији нови закон о дувану усклади са директивама Европске комисије, и у нашој земљи ће бити забрањено рекламирање е-цигарета и оне се сигурно неће сматрати медицинским средством, осим у случају када се може доказати да помажу при престанку пушења. Ако то није случај, онда се третира као дувански производ. 

(24 сата)