• Почетна
  • ДРУШТВО
  • РУСКИ ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: Планирање разбијања СФРЈ почело још 1985
Прочитај ми чланак

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: Планирање разбијања СФРЈ почело још 1985

0

Пресс-конференция генерал-полковника Леонида Ивашова

Москва – НАТО је почео планирање операције разбијања СФРЈ 1985. године, а бомбардовање СР Југославије био је први покушај нарушавања уравнотеженог светског безбедносног система, изјавио је председник руске Академије за геополитичка питања Леонид Ивашов.

Ивашов, пензионисани руски генерал – пуковник, подсетио је да је Светска банка средином осамдесетих година прошлог века разматрала „иза затворених врата“ шта да ради са Југославијом.

Ивашов је указао и на изјаву некадашњег америчког саветника за националну безбедност Збигњева Бжежинског, који је у то време говорио у западним политичким круговима да је комунизам пропао и да је православно хришћанство следеће.

 Ивашов је, поводом 15 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, рекао да је то био први покушај разбијања међународног безбедносног система из времена стабилне равнотеже моћи између САД и Совјетског Савеза.

Он је истакао да је Америка, после распада Совјетског Савеза, почела да нарушава норме међународног права и принципе Повеље УН.

– САД су желеле да створе преседан за заобилажење ових норми и принципа да би остатку света наметнуле своја правила и начин понашања – рекао је Ивашов.

Он је на округлом столу о бомбардовању СР Југославије, који је организовала агенција РИА „Новости“, истакао да Запад, а првенствено САД, нису одобравали потезе СР Југославије, а да је агресија коју је на ту земљу извршио НАТО била облик кажњавања непослушног.

Ивашов верује да су Американци на основу тог „југословенског искуства“ формулисали опште принципе о интервенцијама ради „стабилизовања институционално слабих земаља“.

Коментаришући дешавања у Украјини, Ивашов је оценио да САД желе да одвоје Украјину од Русије и заваде народе ових земаља.

– Веома је важно да се у Украјини спречи понављање кампање НАТО против Југославије – истакао је бивши званичник руског Министарства одбране.

Ивашов је оценио да је руско руководство у Украјини, а посебно на Криму, урадило оно што је морало, те додао да је уверен да ће Русија бити успешна у реализацији својих намера.

(Срна)