Прочитај ми чланак

ЕРИХ ЛАМПРЕХТ ЗА „СРБИН ИНФО”: Чувајте Косово и не слушајте лажне бајке о ЕУ

0

cesi za srbed

Редакција „Србин инфо” је разговарала са Ерихом Лампрехтом, председником „Радничке омладине“, омладинског крила чешке патриотске странке „Радничка партија социјалне правде“:

Радничка омладина је организовала протесте подршке српском Косову. Можете ли нам рећи нешто више о вашем ставу по питању Косова?

– На шта све је спреман западни империализам, који шири конзумни начин живота и декаденцију људског духа, били смо сведоци у неколико задњих деценија у Ираку, Афганистану, Сирији и вероватно ћемо то ускоро видети и у Ирану.

Али, највисе нас је, као и све остале Европљане, погодило када су јенкији напали Југославију, да би уз помоћ бомобардовања и зликоваца из ОВК довели на власт режим који че слушати запад. Врхунац свега је било отимање српске територије, која се због историјских дешавања, сматра капијом Европе и границом измедју Европе и арапског света.

Са тиме се као поносни Европљани и Чеси, који имају за Србе посебно разумевање, не можно лако помирити. Ако се сада помиримо са поразом, изгубићемо наду да ће у Европи поново бити обновљен стари традиционални поредак. Свесни смо тога да се ни данас ситуација на Косову за Србе који тамо живе ни мало није побољшала. Косово данас представља симбол отпора против злочиначке политике светских глобалистицких елита.

lamprecht-a-madjarevicПредседник Радничке омладине Ерик Лампрехт и Светислав Џон Мађаревић, председник омладине СРС Београд

Састали сте се са председником омладине Српске радикалне странке у Прагу прошлог пролећа. Да ли сматрате да постоји могућност сарадње  српских и чешких патриота?

– Била ми је част да се састанем са Светиславом Мађаревићем. Сматрам да је СРС наш природни партнер на политицкој сцени, са којом имамо исте интересе. Ја лицно желим да имамо што вецу мађународну сарадњу, јер против садасње финансијске диктатуре, која влада у Европи се морамо борити јединствено, као јединствена политицка снага која нуди алтернативу Европи.

Тренутно можемо да развијамо сарадњу пре свега тако, што чемо да посецујемо једни друге и што чемо да размењујемо искуства. Такодје можемо да наступамо на заједно на јавним манифестацијама, на којима показујемо слогу и уништавамо старе догме о томе да су националисти наводно задојени мржњом. Једна од таквих манифестација је и протест за српско Косово, који у Острави организује наша организација.

ERIH LAMPREHT

Медији у Србији говоре о ЕУ као некаквом царству снова, где је све савршено. Шта ЕУ има да понуди Србима?

– Никако не верујте бајкама о томе да Европска унија доноси благостање. Када је у Чешкој требало да се одржи референдум о улазку у европску унију, режим је уз помоћ владајућих партија покренуо масивну кампању, која је убедила градјане да гласају за улазак. Али данас се по анкетама види да чланство Чешке у унији не подржава ни половина становништва. Ове бројке јасно показују каква је разлика међу обећањима европских политичара и реалношћу.

Наровно иста је ситуација и што се тиче евра, које на срећу још није моја земља прихватила. Али већ сада ЕУ уништава националне економије многих држава. То је само још један корак како пребацити власт што даље од кобичног човека. Ствари које су могле раније да се решавају на нивоу националне државе, данас се морају решавати на нивоу Брисела и ЕУ. Тако се ЕУ мења у уједињену државу и не представља више заједницу националних држава које економски сарађују.

Ви сте против чланства Чешке у НАТО пакту?

– Зато што је то злочиначка организација. Мислим да су људи у Србији тога потпуно свесни. Свесни су тога и људи по целом свету, до којих је дошла „моћ долара”. Јер управо долар је једина ствар коју НАТО у својим ратним мисијама шири и чува. И то без обзира да ли има мандат УН или га нема.

Нећемо да се помиримо са ситуацијом, када у буџету наше државе нема пара за подршку младих породица, које не мају где да живе, али пара за финансирање окупаторских мисија у Авганистану и другде у свету увек има довољно.

Са јачањем економске кризе, мерама штедње, растом јавног дуга суверених држава постаје очигледно да неолиберални капитализам постоји ради потреба финансијских, капиталистичких елита уместо ради интереса народа?

– Радничка омладина се не слаже са капиталистицком економиком коју предводе финансијске елите, због које умире идентитет нација и било који смисао живота.

У данасњем западном свету важи: „Паре су све, човек није ништа“. Наша парола је скроз обрнута. Данас су грађани ти који треба да раде за економику. Али томе треба једном заувек да дође крај. Не само у Чешкој и Србији, већ и у целој Европи и свету. Ако у нашој борби имамо партнере и у иностранству, онда то значи да имамо потенцијал да се моћном непријатељу супротсавимо и да га протерамо из наших земаља.

(Србин.инфо, Теша Тешановић)