Прочитај ми чланак

У Шарићевој мрежи и два политичара

0

saric

Пљеваљски нарко-бос Дарко Шарић (44), који се пре два дана предао Србији, спреман је да исприча све о својим политичким и економским саучесницима. Посебно је љут, како незавнично сазнајемо, на двојицу политичара из претходне и актуелне власти, за које сматра да су га „продали“.

Вођа највећег нарко-картела са ових простора, наводно, помињао их је и током лета од Подгорице до Београда, не кријући озлојеђеност „за оно што су му учинили“. Претходно је авионом са швајцарском заставом, у власништву фирме из Базела, долетео, према званичним државним изворима, из Венецуеле.

У овом тренутку, међутим, у бекству је још 18 припадника овог нарко-клана. Оно што је најинтересантније је чињеница да нашим правосудним органима није доступан Родољуб Радуловић, звани Миша Банана, Шарићева директна веза са политичарима и бизнисменима у Србији. Његова судбина, међутим, је у овом тренутку веома неизвесна.

– Намеће се теза да је, заправо, Радуловић глава ове мафијашке хоботнице – каже извор „Новости“ упућен у дешавања и истрагу око клана. – Ипак, њега већ дуго нисмо успели да лоцирамо. Нагађамо да је добро сакривен негде у Јужној Америци или Шпанији, али и да више није међу живима. Његова смрт одговара многима. Наредни месеци показаће, макар у назнакама, где је Радуловић и да ли му се нешто десило.

И овај Которанин је на оптужници за кријумчарење близу две тоне кокаина из Јужне Америке у западну Европу. Ипак, о преосталих 18 бегунаца, од којих су тројица оптужена за прање новца, једино о Радуловићу нема никаквих података, па чак ни незваничних.

Ипак, док српска полиција и безбедносне службе са осталим колегама из света, трагају за њима, пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду траје судски поступак. На оптуженичкој клупи село је њих 11. 

ОДАВАЊЕ СЛУЖБЕНИХ ТАЈНИ

Адвокат Баћевић је истакао да још није заказано саслушање Дарка Шарића као сведока у предистражном поступку који се води против Бранка Лазаревића, отправника послова Амбасаде Србије у Атини, а некадашњег шефа кабинета министра МУП, адвоката Радована Штрпца, Бориса Гаре, заменика начелника Службе за специјалне истражне методе и Родољуба Радуловића. Свима се на терет ставља удруживање ради вршења кривичних дела, док су Лазаревић и Гара осумњичени за одавање службене тајне, тачније, одавање информација о праћењу и прислушкивању припадника Шарићеве групе, док су Штрбац и Радуловић осумњичени за подстрекавање.

– Шарић припрема одбрану, али још није сигурно да ли ће и почети са њеним изношењем у понедељак, за кад је заказан наставак главног претреса за нелегалну трговину кокаина из Јужне Америке за Европу или ће затражити додатно време – каже његов адвокат Радослав Баћевић. – У сваком случају, нећемо тражити одлагање, већ ће суђење бити настављено по плану, извођењем доказа, као што је и било планирано пре него што се Шарић предао.

Баћевић је у среду посетио свог клијента у притворској јединици Специјаног суда. Нагласио је да одлагање неће тражити, јер не желе да опструишу процес.

– Шарић већ увелико чита оптужнице које га терете за кријумчарење око 5,7 тона кокаина и за прање око 22 милиона евра – казао је Баћевић и додао да се његов клијент добро осећа и да се не жали на услове у притвору.

У досадашњем судском поступку против Пљевљака и припадника његове кримилане групе, велику помоћ пружила су тројица сведока сарадника, Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић. Вуковић је својевремено видео-линком сведочио из Београда на суђењу у Љубљани, словеначким припадницима Шарићевог картела. Он је испричао да је новац од продаје дроге у Европи пребациван у Словенију, где су мање новчанице размењиване у оне од по 500 евра и потом ношене у Јужну Америку за набавку нове дроге.

Навео је да је кокаин купован у Аргентини, да би се затим допремао до Уругваја, где је товарен на јахте. Касније би се на океану товарио у прекоокеански брод на путу за Јужну Африку. Кад би кокаин стигао у Јужну Африку, опет би се утоварио на брод који би га пренео до Европе. Станице су биле у Италији и Словенији.

Када је реч о прању пара, досадашња истрага је показала да је Шарић уз помоћ људи из света политике и бизниса створио праву „машинерију“. Основано је више од 50 фирми, чији је једини циљ био да се у легалне токове убаци новац зарађен од трговине кокаином. Шарић је, према доступним информацијама, основао три фирме у америчком граду Делавер, које се као оснивачи појављују у више од 30 фирми, неколико клубова, хотела, вртића.

Од тога је девет фирми основано у Црној Гори, две у Хрватској, једна у чешкој престоници Прагу и 25 у Србији. Током суђења за прање пара највише се говорило о фирми „Муниципијум С“ којом је руководио сада сведок сарадник Јоксовић. Ова фирма се појављује као власник и сувласик многих других предузећа.

***

ТУЖИЛАЦ МИЉКО РАДИСАВЉЕВИЋ, О ШАРИЋУ: МОЖЕ ДА НАПРАВИ СПОРАЗУМ

Дарко Шарић не може да добије статус сведока сарадника, али може да склопи споразум о признању кривичног дела. Такав предлог може да упути Тужилаштву преко свог адвоката, али са друге стране и Тужилаштво може то исто да му предложи.

Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал, у изјави за „Новости“ истиче да постоји могућност за склапање споразума, али да у овом тренутку о томе не жели да говори.

– Ми још нисмо чули како ће се Дарко Шарић бранити – каже Радисављевић. – Формално-правно гледано та могућност постоји за сваког окривљеног, па и за њега.

Радисављевић напомиње да нико из Тужилаштва није разговарао са Шарићем и да ће њихов први контакт бити у понедељак када се наставља главни претрес у поступку за трговину наркотицима. Поред тога, он ће бити испитан и као сведок у предистражном поступку који се води против Бранка Лазаревића и осталих осумњичених за одавање службене тајне.

На питање да ли постоје још неки кривични поступци у којима би Дарко Шарић могао да има улогу оптуженог или сведока, Радисављевић одговара:

– Док се ствари не конкретизују, односно док се не окончају поједини предистражни поступци који су у току, о којима би он могао да има нека сазнања, не желим ништа да говорим.

Н.Б.

ПЉЕВЉАК НА ПЕТОМ МЕСТУ „ФОРБСОВЕ“ ЛИСТЕ

keljmendi-mogilevicНасер Кељменди, Матео Месина Денаро, Семјон Могилевич

* Познати светски часопис „Форбс“ објавио је у јуну 2013. године, листу најбогатијих шефова подземља у свету на чијем се високом, петом месту нашао Дарко Шарић. Пљевљак се на то место „пробио“ са 27 милијарди долара.

* Са овом сумом новца нашао се испред албанског нарко-боса из Македоније Даута Кадриовског који је на 10. месту, и Насера Кељмендија који је био на „далеком“ 17, пре него што је, после хапшења, испао са листе.

* На врху ове листе је вођа руске мафије Семјон Могилевич за кога се процењује да располаже са чак 54 милијарде долара.

* Други је Дијаболик, како зову кума сицилијанске Коза ностре Матеа Месина Денара са 48,5 милијарди америчких зелембаћа.

* На трећем месту је кинеско-тајвански шеф Тријаде, Бели Вук – Чанг Ан Ло, са 42 милијарде долара и 15.000 јуана.

(Вечерње новости)