Прочитај ми чланак

Синиша Мали нови градоначелник Београда?

0

sinisa-mali

Коалиција око Српске напредне странке освојила је у Београду апсолутну већину. У градском парламенту имаће чак 63 од 110 одборничких места. Нови градоначелник највероватније ће бити Синиша Мали, председник Привременог већа Београда.

У градски парламент, према подацима Цесида, ушле су само четири странке.

Напредњаци су освојили 43,6 одсто гласова, што је 63 мандата, Демократској странци је припало 15,8 одсто гласова или 22 мандата, социјалисти су добили поверење 11,6 одсто бирача, што је 16 мандата. Демократска странка Србије добила је 6,5 одсто или девет мандата.

Нова демократска странка има 3,6 одсто гласова, ЛДП 3,1, Двери 3,7, СРС 1,5, “Јесте свеједно” 1,4 и УРС 1,3 одсто гласова. 

Весић: Можемо и сами

Секретар Привременог већа Горан Весић објаснио је да је потпуно извесно да ће напредњаци моћи сами да формирају градску власт.
– Бићемо прва градска власт која неће имати потребу да прави било какве компромисе, него ћемо јасно моћи да спроведемо свој програм – рекао је Весић.
Он је такође одбио да наведе ко ће водити Београд, и додао да ће одлуку о томе донети странка.

Лидер напредњака Александар Вучић није желео да открије ко ће бити кандидат за првог човека града и замолио је за мало стрпљења.

– Јавност ће о томе бити обавештена за неколико дана – казао је Вучић.

Онима који нису веровали и не верују у пројекат “Београд на води” лидер напредњака је поручио да ће СНС то направити.

– Урадићемо да наша земља буде другачија, да се сви грађани поносе Србијом онако како се ја вечерас поносим оствареним резултатима – казао је синоћ Вучић.

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали након јучерашњег гласања казао је да ће Србија и Београд после избора кренути снажно напред.

– Надам се да ће Србија после ових избора кренути снажно напред у реформе, јер је то једини начин на који можемо нама и нашој деци да обезбедимо сигурну будућност. Што се тиче Београда, мислим да смо у протекла три и по месеца показали да знамо да водимо Београд, показали смо да можемо да започнемо значајне пројекте, попут “Београда на води”, али смо такође показали да знамо и желимо да водимо рачуна о Београђанима и њиховим свакодневним бригама. Ја се надам да је то само почетак, велики је посао пред нама – рекао је Синиша Мали.

На изборима за Скупштину града Београда одржаним 2012. распоред мандата био је потпуно другачији. Демократе су имале 50 мандата, напредњаци 37 мандата, коалиција око СПС 13 мандата, а ДСС 10 мандата.

(Блиц)