Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ 2014. 7 изненађења у изборној ноћи

0

nato-srbija-eu

Многи су знали да ће ови избори донети прекомпоновање спрске политичке сцене, али ретко ко је могао да прогнозира колико велике промене ће се догодити.

1. СНС је надмашила резултат Милошевића из 1990.

Те године је СПС са Милошевићем на челу освојила 46,1 одсто гласова, а листа на челу са СНС је сада добила поверење 48,8 одсто бирача и освојила апсолутну власт. Победа се и очекивала, али не овако убедљива.

2. У Скупштини само странке које су за ЕУ

Ово је први српски парламент у којем су само странке које се залажу за улазак Србије у ЕУ. Испод цензуса је остао чак и ДСС, уз Двери, СРС…

3. Крах ЛДП-а

Само 3,1 одсто на парламентарним изборима можда и није изненађење, али слом у Београду је шокантан. ЛДП се по броју гласача у престоници, 3,1 одсто, свела на мање од збира листа Саше Радуловића (2%) и Игора Бракуса (1,4%), који су у политици једва два месеца. Шта ће сад урадити Чедомир Јовановић?

4. Динкићева оставка

– Ако партија не уђе у парламент и није прешла цензус од пет одсто, треба неко ко је способнији од мене да води нашу странку даље. Били смо нон-стоп у власти. Излазили, улазили. Трајало је то од 2000. године, када сам изабран за гувернера Србије. Време је да неки други сносе мало одговорност – рекао је синоћ Динкић.

5. Пирова победа Дачића

Иако је Дачић са СПС-ом напредовао са треће на другу политичку позицију, синоћ није било славља међу социјалистима. Јесу освојили једнако као и пре две године, али се апсолутним тријумфом СНС равнотежа моћи драстично променила на штету СПС-а.

6. Мрка лица Ђиласа и Тадића

Иако су, условно речено, још и добро прошли самом чињеницом да су прешли цензус – с обзиром на потоп ДСС, ЛДП и Динкића – лица Ђиласа и Тадића синоћ нису крила разочарање. Јесу ушли у парламент, али су остали препуштени на милост и немилост политичкој вољи СНС. Не треба, додуше, заборавити да су у парламент практично ушле две странке демократа, што говори да та политичка струја и даље има подршку у Србији.

7. Вучић је победио чак и Палму у Јагодини

Српска напредна странка је у Јагодини, са обрађених 89 бирачких места, од укупно 91, освојила 2.500 гласова више у односу на другопласирану коалицију СПС-ПУПС-ЈС. Марковић од синоћ више није неприкосновени лидер Јагодине.

(Блиц)