Прочитај ми чланак

ВОЈСКА СРБИЈЕ: НАТО и ЕУ не дају редовно служење војног рока

0

vojska-srbije-f

Министарство одбране саопштило је да је Србија трајно опредељена за професионализацију војске и да није планирано преиспитавање одлуке о обустави редовног служења војног рока.

„Трајно стратегијско опредељење којим се врши професионализација војске Србије искључује разматрање и постављање на дневни ред пред државне органе питање редовног служења војног рока“, наводи се у саопштењу Министарства одбране поводом изјаве начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Љубише Диковића, који је изјавио да грађани Србије све чешће траже враћање редовног служења војног рока и да Војска Србије није затворила ту могућност.

У саопштењу Министарства одбране које је уследило наводи се да после те изјаве постоји „обавеза и нужност“ да Министарство достави званични став.

„Одлука о обустави служења војног рока није предмет преиспитивања у Министарству одбране, и самим тим није ни била предвиђена да буде тема у политичкој, стручној и војној јавности“, наводи Министарство и додаје се да би враћање на концепт обавезног служења војног рока искључило могућност да припадници Војске Србије учествују у евро-интеграцијама и мировним мисијама широм света.

(Вести)