Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ШЕШЕЉ ЗА „СРБИН ИНФО”: Само са Русијом можемо да повратимо контролу над Косметом

0

Српска радикална странка на предстојећим изборима биће јача и за Александра Шешеља, сина лидера партије Војислава, који је тренутно студент друге године на Правном факултету у Београду. О разлозима за политички ангажман, за „Србин инфо” истиче:

– Не бих рекао да сам тек ушао у политику, јер сам практично одрастао уз Српску радикалну странку, она је део мог живота и ја сам нераскидиво везан за њу. Чим сам постао пунолетан, активирао сам се и укључио у рад странке. Желим колико год могу да помогнем радикалима.

Колико је на твој живот утицала чињеница да си син Војислава Шешеља?

– Одрастао сам уз оца који је велики патриота. Наравно да ми је он највећи узор и највећи саветник. Када год ми је затребала помоћ и савет имао сам велику срећу, јер сам имао могућност да добијем савет од човека као што је мој отац.

aleksandar seseljd

Колико си често у контакту са њим?

– Тренутно сам у контакту колико то околности дозвољавају, преко телефона.

Да ли је било покушаја од стране Хашког суда  да спречи контакте измећу тебе и Војислава?

– Однос Хага према мом оцу се нарочито променио када је Војислав примио прву хемотерапију. Они су њега седам дана стрпали у изолацију, у просторију без прозора, која је као један бункер затворена са свих страна и нема дневне светлости, нема ничега. Ту је после хемотерапије био закован за кревет читаву недељу. Ми смо се овде посаветовали са лекарима који су специјалисти.

Рекли су нам да изолација после хемотерапије уопште није неопходна. Изолација је неопходна само када је у питању нека епидемија, а не период након примања хемотерапије. Он није могао ни на који начин да утиче на друге затворенике. Тако да је и у том периоду комуникација била јако ограничена и у том периоду су малтретирали нас из његове породице.

srs i kosovo i rusijaedДа ли мислиш да ће пресуда твом оцу бити ослобађајућа?

– Ту нема никакве правде или права, јер у супротном не би могао да буде у притвору 11 година. То не постоји ни у Гвантанаму, нигде на свету. Не знам да ли је светски рекордер по дужини боравка у притвору, али стварно у Европи и тренутно и у свету је најпознатији политички затвореник.

Што се тиче пресуде мислим да тренутно нико није у стању да прогнозира, али када се узме у обзир да је све то уско повезано са одржавањем парламентарних избора у Србији, сигурно је да Хашки трибунал неће урадити нешто што ће угрозити прозападни режим у Србији, коју су овде поставили 2000. године.

Једини начин и гаранција да се Војислав врати у Београд је јака Српска радикална странка. Ми 30 дана у току ове кампање идемо од града до града и говоримо српском народу да глас за Српску радикалну странку је глас за Војислава Шешеља.

Да ли имаш функцију у странци и да ли ћеш, по уласку СРС у парламент, постати и народни посланик?

– На посланичкој листи СРС сам на 25 месту, свакодневно радим у кампањи, али се не оптерећујем тиме да ли ћу бити посланик. Немам неку личну амбицију. Само желим да што више помогнем странци, да она начини бољи резултат. Иначе, члан сам централне отаџбинске управе и председник општинског одбора Земун.

Како видиш сарадњу Србије и Русије?

– Основна порука Српске радикалне странке у овој кампањи је „И Косово и Русија“. Али то није обичан слоган. Српска радикална странка је једина политичка опција у Србији која није заборавила Косово која и даље спомиње Косово у кампањи и која га се никада неће одрећи.

Вучићева борба против корупције –  стварност или маркетиншки трик?

– Прво, немамо ни једну пресуду за оптужене.
Друго, у тиму Александра Вучића је данас Синиша Мали, који је главни кривац за многе пљачкашке приватизације на нивоу Београда.
Такође, у редовима СНС имамо и кандидата за посланика Карића, из тајкунске породице Карић, као и случај Мила Ђукановића који долази први пут у Београд после 10 година.
Имамо Станка Суботића који се вратио у Београд.
То вам довољно говори о каквој је борби против корупције реч.

Залажемо се за што ближе односе са Руском федерацијом, за евроазијске интеграције. Братска сарадња између Руса и Срба је кроз историју била јако добра. Србија никада није била према Русији постављена подређено. Русија је кроз историју увек била најбољи савезник Србије.

Током Првог српског устанка, Првог светског рата када је Руски цар ушао у рат са Немачком да би помогао Србима и у Другом светском рату када је Руска војска ослободила Београд. То је порука за оне који воле да кажу „шта је то нама Русија помогла”.

Русија нас никада није бомбардовала. И то је кључна разлика у односу на све ове земље западног света којима су наше власти од 2000. до данас оријентисане.

Данас смо сведоци нове глобалне геополитичке поделе карата. Америка није више најјача сила на свету, Америка више није хегемон, она полако уступа пред Русијом и Кином.

И то мешање карата је почело на Криму и нико нама не може да гарантује да се оно неће завршити на српском Косову. И да се тамо једног дана неће населити руски специјалци, уместо америчких маринаца.

Шта онда Србија треба да уради?

– Да сиђе са ових бриселских шина које воде у пропаст, да се окрене Русији и да са њом заснива сарадњу на пријатељским и братским основама. Желим да подсетим да је СРС добио подршку од многих руских организација, стигло је писмо Александра Дугина, као и писмо Руске Родине. Подржавају нас руски интелектуалци и Генадиј Зјуганов.

Да ли Александар Вучић може да убеди Србе како је Европска унија добра за будућност земље?

– То је један српски феномен. Око 50 одсто становника Србије је против ЕУ, а данас у српском парламенту скоро све странке су за Европску унију. То је само знак како се политичке странке које су сада на власти бескрупулозно понашају у политичким кампањама, говоре оно што народ жели да чује, а не оно за шта се они заиста залажу. Српска радикална странке једина увек говори истину народу и не лаже да би боље прошла на изборима.

srs novi saded

(Србин.инфо – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић)