Прочитај ми чланак

ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА: СНС урадила све супротно од оног што су ми обећали

0

vojislav-kostunica123

Српска напредна странка је постала странка која је највећи еврофанатик у Србији и која је на најгори могући начин наставила бриселске преговоре. Ма шта било, српски народ то неће заборавити.

 Главне западне државе на сваки начин гурају приступање Србије Европској унији, а то можда значи и НАТО-у. Знам шта значи супротстављати се таквој сили. Као странка били смо због такве политике на различите начине сатанизовани и дословно криминализовани. Нисмо ми желели такву улогу, али прва нам је дужност да бранимо Србију. И пре ове изборне кампање и у њој уверио сам се да народ све више и боље разуме политичку неутралност, јер има искуство да је војна неутралност донела Србији само добро. У политичкој неутралности народ види могућност за слободан економски и политички развој Србије – каже за Данасову „Изборну грозницу“ Војислав Коштуница, председник ДСС.

Како коментаришете оцене појединих политичких кругова да после случаја Украјине више нема места неутралности?

– Напротив, криза у Украјини је показала да је политичка неутралност разборита, умерена и најбоља политика за Србију. Ако је било илузија о ЕУ оне су се распршиле у Украјини. Ова криза је показала да европске интеграције нису добровољне, већ да ЕУ силом приморава државе да потпишу ССП. Ако нека држава, попут Украјине, одбаци споразум са ЕУ, онда се она дестабилизује и организује се насилно свргавање власти. Зато Србија треба добро да размисли и да отвори јавну националну дебату да ли треба да будемо чланица ЕУ или је боље да прогласимо политичку неутралност. Ова година је најбољи тренутак за такву расправу и референдум о чланству Србије у ЕУ.

Да ли је ДСС у неку руку политички одговорна за садашњу ситуацију, јер је другом кругу председничких избора 2012. подржала Томислава Николића?

– Чврсто сам уверен да је режим ДС морао да оде. Подржао сам Николића када је у јавности готово завладала представа да је он губитник. Нисам имао други избор. СНС је на изборима 2012. говорила да ће поништити бриселске споразуме и да није везана догмом да ЕУ нема алтернативу. Али, СНС је урадила све супротно и данас је то странка која је највећи еврофанатик у земљи и која је на најгори могући начин наставила бриселске преговоре. Ма шта било, српски народ то неће заборавити.

270760_vojislav-kostunica-beta_fШта је Ваш одговор на критике да се ДСС није на прави начин ангажовала против косовске политике актуелне власти?

– Сигуран сам да смо учинили све што је било у нашој моћи. Јасно и аргументовано показали смо да се бриселским споразумима укидају наше државне институције на Космету. Оспорили смо уставност тих споразума пред Уставним судом. Небројено пута смо били на Космету.

Организовали смо протесте пред Владом Србије. И, што је најважније, то није била јалова борба, борбе ради, него има своје резултате. Уставни суд је прогласио неуставном Уредбу о катастру и отворио врата обарању целог Бриселског споразума. И када смо започели борбу против сепаратизма војвођанског Статута, сви су одмахивали главом и говорили да од тога нема ништа, а данас није ништа остало од противуставног Статута.

Како треба схватити улазак ДСС у власт са СНС на Вождовцу и да ли треба очекивати такву сарадњу у Београду и у републичкој власти?

– Ми смо два пута водили Владу Србије и нема никакве сумње да се од 2004. до 2008. живело неупоредиво боље него данас. То говоре сви економски параметри – од запослености, задужености земље, стања у буџету, до цена животних намирница, што је недостижно за садашњу власт. Дакле, за Србију би било најбоље да ДСС води Владу, а то значи спровођење нове државне политике. Видели смо да је политика СНС нераскидиво повезана са ЕУ. Када је реч о изборима у Београду, јасно је да нема никаквих договора нити унапред склопљених коалиција. Програми и воља грађана пресудиће да ли ће ДСС бити у београдској власти.

Нећу да подсећам Николића и Вучића

Да ли ћете и када подсетити Томислава Николића на споразум о изборној подршци, који предвиђа усаглашену политику ДСС и СНС у вези с променом Устава и референдумским изјашњавањем грађана о неутралности Србије? Колико тај споразум обавезује Александра Вучића?

– Нећу подсећати никога од бивших или садашњих челника СНС на тај споразум. Потпис је на папиру, споразум је био јаван, зна се шта у њему пише и зна се чије су то обавезе. Ја ћу своје обавезе испунити и нико не треба на њих да ме подсећа.

(Данас – Јелена Тасић)