Прочитај ми чланак

НОВИ ПОРОДИЧНИ ЗАКОН: У затвор за шамар или прут

0

batine

Васпитање деце батинама до краја ове године биће не само забрањено, него и кажњиво. Како је потврђено у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, у току је рад на изменама Породичног закона које ће „протерати“ кажњавање малишана руком, каишем или прутом.

– Од 2011. се размишља о изменама закона, а у току је рад на дефинисању потребних измена и допуна – каже Драган Вулевић, начелник Одељења за управне послове у области породичне заштите у Министарству. – Прихваћене су три иницијативе: прва невладине организације Јелек да се дефинише појам самохраног родитеља, друга Аутономног женског центра и владиног тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва да се оснује алиментациони фонд, и трећа Савета за права детета да се забрани употреба физичке силе у васпитању.

Дете које родитељи повремено васпитавају батинама моћи ће ово да пријави центру за социјални рад или школи, која је опет обавезна да се обрати центру. Ако казне нису превише честе и немају интензитет злостављања, центар ће прво упозорити родитеље да физички не кажњавају дете, а ако наставе, социјални радници ће их упутити у породично саветовалиште или установу специјализовану за посредовање у породичним односима.

– За све што у животу радимо пролазимо неку школу или обуку, осим за најважнију „професију“ – за родитељство. Родитељи који греше мораће сада да прођу неку врсту обуке како да ненасилно васпитавају децу – објашњава Вулевић.

Ако рад са родитељима не уроди плодом и „васпитно шљепање по туру“ прерасте у злостављање, као крајња мера биће предвиђено одузимање детета, односно измештање из породице. И данас дете може бити одузето родитељима који грубо занемарују или злоупотребљавају родитељско право, односно врше га на неадекватан начин. Они могу и кривично да одговарају за насиље у породици и злостављање и грубо занемаривање, односно запуштање малолетног детета. За то могу чак да заврше и у затвору. 

БЕЗ СУРОГАТ-МАЈКИ

Измењени закон неће легализовати сурогат материнство, мада је о томе било речи пре три године, када су помињане измене. Сурогат материнство значи да би нека здрава жена, старија од 18 година, могла уз сагласност да роди дете брачном пару који из тачно утврђених здравствених разлога не може да има децу. Закон сада дозвољава само биомедицинску помоћ родитељима, и то ће највероватније тако и остати.

– Када је Шведска увела забрану употребе физичке силе као васпитног средства, то је подржало само 16 одсто грађана. Три деценије касније ово подржава више од 90 одсто – наглашава Вулевић.

Према истраживању Уницефа, чак две трећине малишана у нашој земљи добија батине. Када је, пре две године, први пут објављено да ће будући српски породични закон садржати нове одредбе, то је изазвало праву буру у јавности, која је трајала недељама. Већина психолога на крају се сложила да законодавац мора да буде опрезан како не би дошло до злоупотребе закона, односно да деца пријављују злостављање и онда када га нема. Зато се прецизно мора навести шта је физичка казна, јер ако једногодишњак гурне прсте у утичницу, родитељ ће га углавном лупнути по руци, па се поставља питање да ли се то може третирати као казна или не.

Изменама Породичног закона биће уведен и алиментациони фонд за родитеље који не успевају да наплате издржавање које им је одредио суд. Ова институција постоји у многим европским државама, где оне из свог буџета плаћају алиментацију уместо несавесних очева и мајки, против којих потом покрећу поступке.

– Број кривичних пријава за кривично дело недавања алиментације у сталном је порасту. Док је 2002. пријављено 877 дела, 2011. је пријављено више од 1.770, а наредне 2.141. Зато смо предложили оснивање алиментационог фонда из кога би се исплаћивала алиментација деци чији родитељи не испуњавају обавезу издржавања у периоду од три месеца узастопно или у року од шест месеци са прекидима – каже Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Вулевић објашњава да у Министарству нема дилеме да ли би ову институцију требало увести у закон или не, већ само да ли фонд треба да буде на централном, односно републичком, или на локалном нивоу.

– Само формирање Алиментационог фонда неће решити проблем ако се не промени и Закон о обезбеђењу и извршењу. Он мора да гарантује бржу наплату од оних који не поштују судске одлуке и можда уведе приватне извршитеље у ову област – каже Вулевић.

САМОХРАНЕ И ЖЕНЕ ЗАТВОРЕНИКА

Удружење Јелек поднело је иницијативу за измену члана 77 Породичног закона. Како каже Маја Гилић, овим се проширује дефиниција самохраног родитеља, па се у једнородитељске породице сврставају и оне у којима је други родитељ постао потпуно и трајно неспособан за привређивање, а није стекао право на пензију; оне где је други родитељ на издржавању казне затвора дуже од пола године; и оне где је један родитељ нестао или је без познатог пребивалишта дуже од шест месеци. У Србији се не зна тачан број самохраних родитеља, а званичници најчешће спекулишу бројком од 75.000.

(Вечерње новости)