Прочитај ми чланак

Странке воле мираз невладиних организација

0

pol-nvo_620x0

И у завршници ове кампање странке покушавају да ојачају изборне позиције разним штиховима и адутима, па тако увелико воде рат за наклоност бројних удружења, невладиних организација и покрета који окупљају социјално угрожене и мањинске групе.

А њихов број није занемарљив, јер је у Србији регистровано скоро 20.000 оваквих организација, које окупљају стотине хиљада грађана.

Тако су само у неколико дана, демократе и социјалисти промовисали споразуме са удружењима инвалида Србије, док се ДС додатно „ојачала“ и сарадњом са неколико десетина ромских невладиних организација, а напредњаци су обезбедили подршку расељених са Косова и Метохије.

Потпредседник СНС Братислав Гашић каже за „Новости“ да ова странка већ годинама сарађује са бројним удружењима која се баве проблемима угрожених група:

– Ми нисмо међу странкама које се инвалида, трудница, самохраних мајки сете само у кампањи.

Исту поруку шаљу и из табора ДС, где је пре неколико дана парафиран споразум са Националном организацијом особа са инвалидитетом, која броји више од 700.000 чланова:

– Не видим шта је ту чудно, јер то је део наше социјалдемократске политике коју промовишемо. О угроженим групама водили смо рачуна у свим срединама где смо на власти и то ће се и наставити – каже нам Борислав Стефановић.

У изборном штабу СПС нам објашњавају да са удружењима инвалида сарађују дуги низ година и да су и до сада заступали њихове интересе, а у парламенту гласали за важне законе које унапређују њихов свакодневни живот.

Михајло Пајевић, председник Удружења инвалида, који је потписао протокол са социјалистима, објашњава за „Новости“ да он регулише постизборну сарадњу, а не гарантује предизборну подршку:

– Подржавамо све странке, јер инвалидност је људско право на приступачно живљење уз одговарајућу подршку друштва. А своје чланство позивамо да бира по жељи.

ЧЕДИНИ ЗОВУ ГЕЈОВЕ

Ниједна од политичких странака, међутим, нема озваничену сарадњу са неким од удружења која заступају права хомосексуалаца у Србији. Борис Милићевић, активиста Геј стрејт алијансе и члан ГО социјалиста, каже за „Новости“, да, колико му је познато, није било понуда странака удружењима хомосексуалаца о склапању споразума о сарадњи. ЛДП је у недељу позвао ЛГБТ заједницу да гласа за ову странку, уз обећање да ће подржати решавање свих проблема истополних заједница.

(Новости)