Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВО: Примитивни обреди и магија на Хисару код Прокупља?

0

hisar-rts

На брду Хисар изнад Прокупља недалеко од центра града, скривени од очију пролазника, делови одеће, остаци поломљених флаша и жилети изазвају забринутост грађана који сматрају да се на том месту одржавају чудни ритуали.

Шетња неуређеном стазом по Хисару довела је 18-годишњу Јелену Јеротијевић и њеног млађег брата до места где су затекли несвакудашњу слику.

„Видели смо брдо стакла, жилета, разних чудних предмета, кашика. У једном тренутку брат ме је позвео да дођем и видим мртве голубове, али ја нисам смела, било ме је страх да одем тамо“, каже Јелена и додаје да је „стварно било језиво.“

Брат и сестра снимили су све то мобилним телефоном и показали вршњацима. Причајући о томе, испоставило се да многима од њих ово није непознаница. Тада су се обратили наставнику веронауке који је, изненађен оним што су му деца испричала, обишао то место.

„Све то коинцидира са упозорењима ученика који су ме обавестили да се ради некакв обред уз коришћење кашика, одеће, шкропљење водицом“, каже Данијел Јовановић, вероучитељ. „Обично људи не узимају то за озбиљно већ као дечју игру, међутим, уверен сам да није потпуно безопасно“, додаје вероучитељ.

И грађани, који свакодневно шетају Хисаром, чули су за ово место. Кажу да је то за њих „стравично“, будући да туда шетају и са децом, стазама предвиђеним за рекреацију.

„Језиво је, мени као грађанину је страшно“, каже један Прокупчанин.

Неки, опет, кажу да су од старијих људи чули да се ту и раније долазило, да су људи децу која много плачу доводили да се провлаче испод камена. У МУП-у су за РТС рекли да немају ниједну пријаву грађана о дешавањима на Хисару, нити сазнања о неким мистичним обредима.

Одржавање брда поверено је јавном предузећу за заштиту животне средине, који овај део још није уредио иако је било интересантно и деценијама уназад, о чему сведочи спомен плоча о окупљању Скојеваца.

(Вести)