Прочитај ми чланак

СРБИЈА ИМА НОВИ ПЛАН ОДБРАНЕ У СЛУЧАЈУ РАТА: И фирме бране земљу

0

vojska

Задатак да производе или пружају услуге и у случају ратног или ванредног стања има 1.200 привредних друштава у Србији. У случају да оружје проговори, њихов задатак ће бити снабдевање одређене војне јединице, полиције или другог субјекта одбране.

Ово решење међу најважнијим је ставкама у Плану одбране Србије, који је у примени од прошле године. Овај документ темељ је одбране земље, којим су подељена задужења свим факторима значајним за безбедност. Нови план, после више до две деценије заменио је претходни, који је одговорао тадашњој држави и војсци, а на његовом писању војни стручњаци радили су више од три године.

– Овог пута определили смо се за децентрализовани модел снабдевања јединица и осталих субјеката одбране – објашњавају у Министарству одбране.

– Некада је све то дириговало Министарство одбране, док ће убудуће свако предузеће имати сопствени план снабдевања или пружања помоћи одређеном субјекту одбране.

Просто, одређени произвођач хране планом одбране добио је задатак да војсци, полицији, општини или другој формацији достави одређену количину намирница у дефинисаном броју ратних дана. Да би предузеће могло да испуни обавезу дужно је да се добро припреми, обезбеди производњу коју је пријавило Министарству одбране и ствара залихе. Задатке о поступању у случају паљења сирена добили су и државни органи, који ће бити одговорни за реаговање предузећа за која су надлежни.

КАМИОНИ У СТРОЈУ

За попуну јединица Војске Србије, од грађана могу бити одузети аутомобили, камиони, грађевинске машине, чамци, барже и бродови, летилилице, пумпе за гориво, штампарије, али и коњи и говеда са запрегама и колима. Податке о броју и типу тих средстава Министарство одбране добија од МУП-а, Директората за цивилни авио-саобрачај, лучких капетанија…

Овај документ под кров је ставио војну, радну и материјалну обевезу грађана Србије, али и државних органа и предузећа. У војним списковима забележена су имена чак 1,7 милиона грађана који као резервни састав у случају рата могу да обуку униформу.

У евиденцији Министарства одбране налази се и више од 50.000 покретних ствари у поседу грађана, које у случају рата могу да буду мобилисане. Ратни распоред, поред војних обвезника, имају и аутомобили, камиони, грађевинске машине, авиони…

Половина од пописаних средстава распоређено је у ратне јединице и позадину, док је остатак – у резерви.

Према важећем закону, под ратну команду могу да дођу и специјална возила, уређаји везе, пумпе за воду, као и опрема за снимање… Обавезу да имовину ставе на располагање имају и власници лука и пристаништа, аеродрома, хангара, складишта, радионица, станица за пуњење боца кисеоником и плином… За неодазивање војним органима закон за грађане предвиђа новчану казну до 40.000 динара, док предузећа могу да буду оглобљена и до 450.000 динара.

(Вечерње новости)