Прочитај ми чланак

Пећ која троши упола мање дрва

0

jovica-pesic-pec

Иноватор из Пирота Јовица Пешић изумео је специјалну каминску пећ на чврсто гориво уз помоћ које је успео да смањи потрошњу енергента.

Пешић је конкретно смањио потрошњу огревног дрвета за 30 до 50 процената, али и је у великој мери и редуковао загађење које настаје сагоревањем дрвета.

Пешић тврди да, уместо класичног дима, пуног отровних и канцерогених материја, на димњак његове куће излази дим који је више налик воденој пари.

Захваљујући овој пећи породица Пешић, која се зими греје на огревно дрво, током целе сезоне за загревање целог спрата куће са око 45 квадрата потроши свега три кубна метра огревног дрвета, односно десетак хиљада динара.

Како је Тањугу изјавио Пешић, огроман број домаћинстава у Пироту греје се управо на огревно дрво, па би се увођењем његове пећи знатно смањило загађење у Пироту током зимских месеци, које настаје највећим делом из приватних ложишта.

„Пећ сам конструисао 2011. године, а њу су испитали стручњаци Машинског факултета у Нишу и били одушевљени чињеницом да из ње излази вишеструко мање штетних гасова него код стандардне пећи. У диму који се ослобађа приликом сагоревања налази се много експлозивних и запаљивих гасова, угљен-моноксид, азотни оксиди, водоник и много других штетних гасова. Код стандардних пећи сав тај дим са несагорелим честицама запаљивих гасова иде у атмосферу и на тај начин се причињава не само штета због неискоришћене енергије која се губи у атмосфери, већ се и трује животна средина“, објаснио је Пешић.

Он је додао да пећ коју је он изумео највећу количину тих запаљивих и експлозивних гасова, уз контролисан процес, спаљује у самом ложишту, тако да напоље кроз димњак излази нешто што више личи на водену пару него на дим из стандардних пећи.

Пешић је, користећи се истом логиком, спаљивањем запаљивих и експлозивних гасова, изумео и уређај – каталитички реактор, намењен моторима са унутрашњим сагоревањем, код којег је такође успео да смањи потрошњу горива до 50 посто и такође вишеструко смањи емисију штетних гасова.

Каталитички реактор је већ уграђен у неколико аутомобила и показује одличне резултате. Пешић је завршио Електротехничку школу у Нишу и студирао је на Електротехничком факултету у Нишу.

(Б92)