Прочитај ми чланак

Београд: Махмут се вратио православљу

0

14

Угледни београдски економиста Махмут Бушатлија потврдио је за „Вести“ да се вратио православљу, након 500 година, колико је његова породица провела у исламској вери.

– Вратио сам се коренима након пет векова, колико дуго смо били исламизирана породица. Не мислим да је то нешто необично, јер сам се вратио тамо где смо раније припадали – изјавио је ексклузивно за наш лист Бушатлија, један од најцењенијих економских стручњака за стране инвестиције у Србији.

Пашина глава уз Петра Цетињског

– Као митрополит црногорски данас сам први пут схватио онај благослов Светога Петра Цетињскога после битке на Крусима 1796. године, када су му Црногорци донели главу Махмут-паше Бушатлије. И када је узео његову главу у своје руке, између осталог је рекао: „Када би они који су у овом дуњалуку знали чија је ово глава, заридали би и у црно се обукли. Ову главу, под мојим проклетством, да чувате, и да се нико не усуди да је скрнави“. И од тада, до данас, глава Махмут-паше Бушатлије се чува у цетињском манастиру, поред ћивота Светога Петра Цетињског – казао је митрополит црногорско-приморски.

Потомак Станка Скендер-бега Црнојевића и Махмут-паше Бушатлије вратио се на Сретење Господње, 15. фебруара, у православну веру. Он је, како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске, на крштењу добио име Станко, а тај свети чин примио је у цетињској цркви на Ћипуру, на гробу Ивана Црнојевића. Крштење је обавио секретар ЕУО Митрополије црногорско-приморске, архијерејски протопрезвитер цетињски отац Обрен Јовановић.

Након крштења митрополит црногорско-приморски Амфилохије, миропомазао је Станка.
– Цео чин обављен је у црквици на Ћипуру, а митрополит црногорско-приморски Амфилофије је мој кум. Иначе сам био и остао комуниста и велики поклоник идеала француске револуције и париске комуне, чија је идеја слична хришћанству – каже др Бушатлија.

У литургијској беседи на Сретење Господње, митрополит Амфилохије је подсетио да је Станко Црнојевић пре пет стотина година дошао као санџак-бег на Цетиње.

– Данас, на овај дивни празник, његов потомак је примио Свето просвећењије на гробу свога праоца Ивана Црнојевића, у оном манастиру који је подигао Иван Црнојевић. У манастиру који је био и остао духовно огњиште, светилиште и просветилиште овога града и овога народа. Обасјан светлошћу, истином и љубављу божјом, Махмут се вратио своме дому, својој светињи – рекао је Амфилохије.

(Вести онлајн)