Прочитај ми чланак

Владан Глишић: ДСС је спреман за сарадњу са СНС, а смета им критички однос Двери о неутралности

0

vladan-glisic

ДСС је на локалном нивоу показао да је спреман на сарадњу са СНС, која се залаже за европске интеграције, а проблем им је што Двери имају критички став о војној, економској и политичкој неутралности ДСС и залажу се за евроазијске интеграције. С друге стране, СРС је дала апсурдну понуду да се Бошко Обрадовић и ја учланимо у СРС, што није понуда о заједничкој борби, него за утапање у радикале.

На изборима 16. марта Покрет Двери учествује зато што је то прилика да искористимо медијски простор који нам је затворен и ојачамо своју организацију. Актуелни систем подржава тиху окупацију Србије и ради против интереса нашег народа. Зато користимо прилику да то објаснимо људима, да их пробудимо и направимо организацију која може да се носи с тим проблемима.

Маршом кроз институције система наставићемо да се боримо за своју идеју о сувереној држави Србији, у којој би се грађани питали како желе да живе и где би развијали породични модел друштва – каже за Данасову „Изборну грозницу“ носилац листе Двери за Београд и кандидат за народног посланика Владан Глишић, објашњавајући због чега овај покрет излази на изборе, иако је пре почетка кампање упозорио да су спорни због неажурираних бирачких спискова и начина гласања грађана Србије на КиМ и у дијаспори.

У Земуну сте на локалне изборе изашли са ДСС, на Вождовцу с „патриотским снагама“, сада на парламентарне и београдске изборе излазите сами. Зашто?

– Звали смо ДСС и СРС да направимо патриотски блок од три најјаче групације које би то могле да понесу, али је ДСС одговорио да им је проблем то што не подржавамо њихову идеју о неутралности.

Због чега је то проблем за предизборну сарадњу у Београду?

– То је све повезано. Мислимо да на градском нивоу постоји договор између ДСС и напредњака, самим тим што су ушли у привремени орган, у власт на Вождовцу, а и у Земуну имају прилично добре односе. ДСС је на локалном нивоу показао да је спреман на сарадњу са СНС, која се залаже за европске интеграције, а проблем им је што Двери имају критички став о војној, економској и политичкој неутралности ДСС и залажу се за евроазијске интеграције. С друге стране, СРС је дала апсурдну понуду да се Бошко Обрадовић и ја учланимо у СРС, што није понуда о заједничкој борби, него за утапање у радикале. Преговарали смо и с патриотским организацијама с којима смо били на Вождовцу, покушали да их све објединимо, међутим, многима је сметало да у називу листе стоје Двери.

Шта је главна идеја Двери за Београд?

– Желимо да укажемо колико је манипулативно то што све странке причају о изборима за градоначелника, који то суштински нису. Наша порука је да је у интересу грађана изборни систем у коме се гласа за конкретног човека, а не за политичку партију. Ову изборну трку трчимо у покушају да оголимо тај партијски систем, разбијемо шеме и комбинације које су странке направиле на свим нивоима, па и у Београду. Залажемо се за избацивање тајкунског новца и страначких масовних војски из изборног процеса, које су у последњих више од 20 година потпуно деформисале бирачку вољу. Двери су за системску промену изборног законодавства у којој би се максимално ограничила употреба новца и забранило страначко пењање на главу бирачима – кампање од врата до врата, телефонски позиви, масовно плакатирање града… То може да се уради кроз забрану запошљавања чланова странака у јавним предузећима, локалним самоуправама и државним управама, што уништава ниво ефикасности и прави ендемску корупцију.

Какав је ваш став према најављеном мегапројекту „Београд на води“, римејку некадашњег Човићевог „Еурополиса“ из 1995?

– Осим што је законски споран, „Београд на води“ представља чворну тачку која показује сву карикатуралност данашње власти. То је пројекат који је постојао у време социјалиста, нема легислативе која га подржава, државно власништво сервира се страним тајкунима без икакве законске основе и то у земљи у којој грађани не могу да преживе и саставе крај с крајем. „Београд на води“ значи Београђане под водом, а има још једну димензију, којој се противимо. То је прича да је Београд изузетна дестинација за провод. Не желимо да Београд претворе у куплерај на води, него да буде град где нормални породични људи могу да раде, зараде и живе.

На челу листе новинар, математичар и књижевница

– Новинар и урбана легенда Марко Јанковић први је на листи Двери за Београд, у чијем врху су и директор Математичке гимназије Љубомир Протић и књижевница и докторка Хитне помоћи Зорица Кубуровић. После њих су људи из наше структуре. Марко Јанковић својом духовитошћу, досеткама и креативношћу треба да обесмисли те страначке кампање, док ћу се ја, као носилац листе, због своје политичке препознатљивости бавити најконкретнијим темама: Бус плус манипулације, Паркинг сервис, харачки однос према суграђанима, комуналне таксе и накнаде – каже Владан Глишић, који се, иако је носилац листе Двери за Београд, на њој не налази.

(Двери)