Прочитај ми чланак

ЗАТАШКАНА АФЕРА: Словеначка војска обучавала украјинске и босанске екстремисте (Видео)

0

sve-slovenija

Недавно је у Словенији процурела строго чувана информација сумњивим активностима Словеначке војске 2011 године.

Под лупу истраживачког новинарства доспела је афера обучавања цивила, тачније одређених прозападних организација из Словеније и иностранства, за насилне демонстрације и уличну борбу са циљем  довођења до нестабилности у држави, и остваривања политичких интереса одређених интересних група.

Словеначка војска, иначе у саставу НАТО, вршила је 2011 године у војној бази Шкриље, на југоистоку Словеније, обуку екстремиста, цивила, углавном припадника прозападних организација, за насилне демонстрације, дестабилизацију државе и вођење уличних борби. Тада је у Словенији премијер био Јанез Јанша, председник прозападне оријентисане Словеначке демократске странке (СДС). О овим активностима били су обавештени и каснији премијер а тренутни председник Словеније, Борут Пахор, и тадашња министарка одбране Љубица Јелушич, али су се одлучили да целу аферу заташкају.

Екстремисти су били употребљени у насилним демонстрацијама у Словенији 2012 године, када су извели свргавање градоначелника Марибора са власти. Те демонстрације су биле »војна вежба« за тренутне демонстрације у Украјини и демонстрације у Босни. Подсетимо да војска Словеније и даље има јединице на мисији у БиХ (као и на Космету), у саставу европске мировне мисије. Постоје такође сумње да су се сличне обуке вршиле у више земаља чланица НАТО алијансе.

Погледајте видео истраживачког новинара о овој афери:

(Србин.инфо)