Прочитај ми чланак

НА ПРО-РУСКОМ ИСТОКУ УКРАЈИНЕ МАСОВНИ СКУП У ХАРКОВУ: Следи или распад Украјине?

0

harkovu-lokalni-duznosnici-najavili-formiranje-milicija-te-preuzimanje-kontrole-nad-svojim-prostorima_7768_6197

Шире се гласине да је Јанукович поднео оставку, на про-руском истоку Украјине масовни скуп у Харкову-локални званичници најавили формирање милиција те преузимање контроле над својим просторима.

Ситуација у Украјини се брзо развија – Александар Турчинов изабран је од стране парламента за привременог премијера, док је Арсен Аваков постављен за министра унутрањих послова. Где је Јанукович?

У Харкову донета резолуција о уставном поретку у Украјини

Конгрес посланика источних и јужних области Украјине и Крима, који се у суботу одржао у Харкову, је изгласао резолуцију по којој локални органи власти самоуправе ових региона преузимају одговорност за обезбеђење уставног поретка.
Резолуција садржи кључне одлуке о даљем функционисању власти на територији источних и јужних области и Аутономне покрајине Крим и изражава сумњу у легитимитет последњих одлука Врховне раде, које су донете после потписивања споразума о решавању кризе у Украјини између председника Виктора Јануковича и лидера опозиције.
Резолуција садржи кључне одлуке о даљем функционисању власти на територији источних и јужних области и Аутономне покрајине Крим и изражава сумњу у легитимитет последњих одлука Врховне раде, које су донете после потписивања споразума о решавању кризе у Украјини између председника Виктора Јануковича и лидера опозиције.

То се многи данас питају, али правог одговора у овом тренутку још нема. Неки тврде како је отишао из Кијева у Харков, град на истоку земље. Други пак говоре како је већ поднео оставку или да је пак побјегао у Русију – ниједна од ових информација још увек није званично потврђена.

Милитантне групе и даље су на Мајдану, поручују како ће се „народна револуција“ наставити – сугеришући тиме како одбацују било какав политички договор између Јануковича и опозиције. Један од команданата ових група на Мајдану, Остап Кривдик, истиче, како преноси Киев Пост: „Сви у парламенту и Влади морају отићи. Штета је да је Јанукович побегао. Требали смо га довести овде, на Мајдан“ – другим речима, линч је већ био спреман.

У исто време стижу информације како су групе са Мајдана преузеле контролу над председничким канцеларијом и још неколико зграда у околини. Бројне непроверене информације стижу из Украјине – једна говори како је Јанукович покушао уништити велик број докумената који су се налазили на његовом луксузном имању. Исто имање сада се, према појединим изворима, налази под контролом опозиције – неки тврде како су пронашли документе у оближњој реци те како се управо „суше“. Исти извори тврде како се у документима налазе бројни инкриминирајући детаљи. Колико је све ово истинито, тешко је рећи.

Парламент је данас изгласао пуштање Јулије Тимошенко – са укупно 322 гласова „за“. Када ће тачно бити пуштена, није познато. Њена кћер истиче како то неће бити посве једноставан процес. Но, очекује се да би Тимошенко могла доћи на централни трг у Кијеву након што буде пуштена из затвора.

„Јануковичеви“ људи су потпуно препустили контролу над парламентом – данас је и председник парламента поднео оставку, а на његово место је дошао Александар Турчинов, блиски савезник бивше премијерке Тимошенко. Економска ситуација је изузетно лоша и Украјина би ускоро могла да банкротира уколико не добије новац који јој је обећан од Русије. Шта ће бити с тим новцем, још увек се не зна.

У исто време хиљаде су се окупиле данас у источном украјинском граду Харкову. Локални политичари одржали су сједницу и прогласили како „преузимају одговорност за уставни поредак у земљи“. Ово би могао бити почетак двовлашћа у Украјини и наставак, или чак и продубљивање, актуелне кризе.

„Ми, локалне власти на свим нивоима, врховно веће аутономне републике Крим, регије Севастопољу, одлучили смо преузети одговорност за уставни поредак и права грађана на њиховом територију“, истиче се у резолуцији која је јутрос донијета на сједници у Харкову. Надаље, званичници на простору про-руске источне Украјине истичу како би одлуке парламента у Кијеву могле бити неважеће те како је парламент изгубио легитимитет.

screen_shoharkov 1.si

„Одлуке су донете на основу терора, претњи насиљем и смрћу“, истиче се у резолуцији.

У исто време становнике се позива да се организују у локалне милиције с циљем чувања јавног реда и мира. Надаље, у резолуцији се истиче како локалне власти морају финансирати и подупирати те милиције. Испред Спортске Палате у центру града, где је сједница одржана, окупило се преко 10,000 људи – пар хиљада козака. Унутра је састанак одржало 3,477 локалних званичника. Ситуација на улицама је мирна, но многи људи су забринути због неизвесности. Неки тврде како ови догађаји упућује на два могућа сценарија: дезинтеграцију Украјине мирним путем или ратом. Русија је послала неколико званичника у Харков који су дошли као посматрачи, међу њима је и Алексеј Пусково, шеф руског парламентарног савета за спољне послове, као и још неколико званичника.

(Србин.инфо, Адванце, Глас Русије,РТ)