Прочитај ми чланак

Зли духови над Кијевом: „Борба ће се проширити на Русију…“

0

(Николај Малишевски)

Жестоко су се разишли путеви верне пастве Украјинске православне цркве Московског патријархата, тог нераскидивог дела Руске православне цркве, и украјинских раскољничко-унијатских елемената који су од религиозног преобраћања народа прешли на политичко подстицање, не либећи се ни директних позива на устанак и инострану интервенцију…

Данас сви знају о подвигу три инока „Десјатиног манастира“ Кијево-Печорске лавре, оца Гавриила, оца Мелхиседека и оца Јефрема, који су 21.јануара, снагом Крста Христовог, на дан и ноћ зауставили махнитање „евромајдана“, али се сасвим не зна шта је хтео да постигне тих дана на састанцима у Стејт департменту и Савету за националну безбедност САД расчињени „Филарет“, вођа самозваног „кијевског патријархата“ и вођа украјинских унијата Свјатослав Шевчук…

rpc-kijevОтац Гавриил, отац Мелхиседек и отац Јефрем, Кијев, 21. јануар

„Чињеница да се у овом тренутку можда прави рестаурација бившег Совјетског Савеза“ – позвао је америчке политичаре почетком фебруара у Вашингтону вођа украјинских унијата Свјатослав Шевчук, архиепископ УГЦК, – „представља највећу бригу украјинског народа … Не само Европа, већ и цео свет могу да се нађу на ивици новог хладног рата… Говорим Американцима: не треба да вам буде свеједно оно, што се ради у Украјини… Људи на Мајдану говоре ради наше и ваше слободе, ради наше и ваше демократије, ради наше и ваше боље будућности – ето зашто се надамо да ће Сједињене Државе испунити свој дуг и нама помоћи да останемо слободна и независна земља… и заједно са Европском унијом заштити Украјину од стране агресије“…

Грађани Украјине треба да знају да су у то време представници расколничког „кијевског патријарахата“ и унијатског клира, иступајући у Америци, бранили погроме до којих је дошло у центру Кијева, и које они мудро називају, као што то ради и Свјатослав Шевчук, „револуцијом достојанства“ (the revolution of dignity).

Револуционари у мантијама као Шевчуков претходник, кардинал-свештеник Римске католичке цркве Љубомир Гузар, већ су позвали на „повстаније“, објавивши да „право на устанак представља закон природе“. Епископ УГКЦ (Украјинске грко-католичке цркве) из Лавова, Венедикт Алексејчук, садашњу ситуацију у Украјини упоређује са Другим светским ратом и прети Киеву да ће се поновити поход „ослободилачких група УН – УПА“. Међутим, међу украјинским унијатима у распаљивању мржње, позивима на насиље и убиства најдаље ју отишао унијатски поп из Коломијског рејона Ивано-Франковске области Михајла Арсенић (човек истог презимена је у своје време водио службу безбедности УН Бандере, натапајући крвљу Западну Украјину):

„Позивамо: Револуција! Револуција!.. Не знам како је мајка својим грудима могла да отхрани човека који је и данас у Партији региона! То нису деца својих мајки, то су кујини синови!… Данас смо релативно спремни за револуцију. Да ли би ратници УПА (Украјинске устаничке армија – основане у периоду 2. Светског рата – прим. прев.) данас трпели Табачникове и Јануковиче? Борба се може водити само преко атентата („убиства бирократије, одговорне за антиукрајинска дејства“ које су практиковали бандеровци. – Н.М.! Са непријатељем не може да буде другачијег разовора, осим разговора мецима!.. Шуми шума, коју прижељкује сваки од нас – узми оружје у руке и ослободи се страха!. Није време за страх!Ми чекамо већ 20 година… Хоћемо да се уверимо да сутра ни кинески црнац, ни жидов, ни москаљ (погрдан назив за Руса – прим.прев.) неће доћи да ми отму кућу! Само од сваког од нас појединачно ће зависити колико наша рука неће пред непријатељем задрхтати, колико ће наше око држати на нишану данашњу власт. Нека под њима букне земља, као што букте наше упаљене бакље! Нека нашу руку тако оснажи кундак! Слава Украјини!

kijev-unijatiЗлочинац Михајла Арсенић и његова паства

Меку за те злочинце који загрцнути од мржње зову људе на крвопролиће, представљају Ватикан и Вашингтон. И не само зато што фашисоидну „Слободу“ у огромном броју чине унијати. Садашњи Папа Римски Фрања , васпитан као унијатски свештеник, у своје време кардинал Бергол, био је ординариј(главни архијереј ) украјинских унијата у Аргентини. Добро је упознат са ситуацијом УГКЦ и са њеним вођом, Свјатославом Шевчуком, који је такође радио у Аргентини.

Али ако Ватикан и Света Алијанса (специјална служба Ватикана – спада међу најстарије у Европи и свету) сами иду према Украјинцима-верницима, са Вашингтоном је сасвим другачије. Ту, ка Капитол-хилу, усправљају се у став „мирно“ сви који једва чекају „нови светски поредак“ и они који позивају САД да „заједно са Европском унијом заштите Украјину од стране агресије“.

Почетком фебруара, на такозваном годишњем Националном молитвеном доручку са председником САД Бараком Обамом, УГКЦ Свјатослав Шевчук кога су такође позвали, плашио је Американце причом да „уколико Русија успе да развије везе које Украјину одвлаче од Западног света“, у том случају „не само Европа, већ и цео свет ће се наћи на крају новог хладног рата“. Ту се нашао и самозвани „Патријарх Кијевскиј и всјеја Руси-Украјини Филарет“.

На знање. Из Одлуке архијерејскогсинода Руске Православне цркве: „Због суровог и надменог понашања митрополита Филарета (Денисенка) према свештенству нижем по чину, због диктата и уцене… уношења преко свог понашања и личног живота саблазни међу вернике… кривоклетства… чињења црквених обреда, између осталог и хиротоније, мада му је то забрањено… а у Цркви… избацити митрополита Филарета (Денисенка) из дејствујушћег свештенства, и лишити га свих степена свештенства и свих права која су дата свештенству…“

Та Одлука је саопштена поглаварима свих помесних Православних цркава још 1992.године.

unijati-sad 

Да Вашингтон Украјини помогне да се она „супротстави Русији“ „Филарет“ Денисенко се није запутио у храм Божји, већ у Стејт департмент и Савет за националну безбедност САД. Састао се са потпредседником Џоом Бајденом, конгресменом Крисом Смитом, сенатором-демократом Кристофером Мерфијем, сенатором-републиканцем Џоном Маккејном, помоћницима заменика државног секретара САД Ериком Рубином и Томом Мелиа, специјалним представником Стејт департмента Ајром Форманом и бившим председником Грузије који живи у САД Михаилом Саакашвилијем. Самозванац је после тога громогласно у Вашингтону објавио да „уколико Украјинци свргну у својој земљи диктатуру, борба ће се проширити на читаву Русију“.

А беше ли давно када се „Филарет“ Денисенко љубио са председником Украјине Виктором Јануковичем, тврдећи да „садашња власт нас подржава, само тајно, да се не би прочуло, а то значи да су они са нама, и ми смо им за то захвални“?

Сада поглавар „кијевског патријархата“ прича америчким политичарима да се „Украјина данас бори за демократију против тоталитарног режима“ («Ukraine today is struggling for democracy against totalitarian regime»).

rpc-janukovic 

Подвиг три калуђера Кијево-Печорске лавре који су у Кијеву зауставили већ започето крвопролиће, није оставило мирним ни организаторе неуспелог покоља. „Домаћини дискурса“ су лекцију научили. Данас хитно мобилишу денисенке, шевчуке, арсениће и остале давитеље и продавце Христа, чије „ име је легион“ бацајући их на ломачу грађанског рата.

(Фонд стратешке културе)