• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКРАЈИНА: Договорено примирје, чишћење Мајдана од протестаната је отказано (Уживо)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Договорено примирје, чишћење Мајдана од протестаната је отказано (Уживо)

0

ukrajina janukovic opozicija

(Време је по тренутном кијевском часовнику)

После разговора Владимира Путина и Ангеле Меркел, Јанукович и опозиција договорили примирје у сукобу који потреса Украјину.  Председник Украјине Виктор Јанукович и опозициони лидери договорили су примирје после састанка на коме се расправљало о томе како окончати кризу у земљи.

’’После састанка, обе стране су објавиле следеће: под један – примирје, а под два, почетак преговора како би се зауставило крвопролиће и стабилизовала ситуација у земљи’’, наводи се у саопштењу за медије.

Јанукович се састао са лидерима партија ’’Свобода’’ Олегом Тјагнибоком, ’’Баткившчина’’ Арсенијем Јацењуком, и странком ’’УДАР’’, коју представља прослављени боксер Виталиј Кличко.

Раније током дана Јацењук је објавио исту ствар, да је постигнут договор о примирју, али је и нагласио да је власт намеравала да прогласи ванредно стање и да током ноћи нападне Трг независности.

kijev pobunjenici.si.jpg5

„Планиран напад и ‘чишћење’ Трга од протестаната су отказани. Проглашено је примирје и почеће разговори да се ситуација стабилизује“, закључио је Јацењук.

Украјински председник Виктор Јанукович прогласио је за (20. фебруар) национални Дан жалости после окршаја између демонстраната и полиције у Кијеву у којима је 26 људи изгубило живот.

Заставе ће бити на пола копља на званичним зградама, а концерти и спортска такмичења биће отказани, наводи се у указу објављеном на вебсајту украјинског председништва.

Украјинска тајна служба (СБУ) објавила је у среду да се отвара истрага око покушаја илегалног преузимања власти после окршаја у којима је 26 људи погинуло у Кијеву у последња 24 часа.

    • 00:47 Милитантне групе кренуле су у напад на зграду владе у централном граду Полтаве.

    • 00:32 Према последњим информацијама украјински председник Јанукович и лидери опозиције договорили су „примирје“ – подсјетимо, прије неколико тренутака завршио је састанак између Јануковича, Кличка, Јатсењука и Тјагнибока.

    • Информацију је након састанка потврдио Арсениј Јатсењук, лидер странке Домовина.

    • 00:27 Порука Јулије Тимошенко из затвора: „Не можемо сада да одустанемо. Ова диктатура мора бити уништена. Драги Украјинци, тешко је да поверујемо да председник убија сопствени народ, алиплати ће он због овога. Тугујем за сваком душом коју смо изгубили, али они су борбу предали нама и зато не смемо одустати „.

    • 00:24 Обама: „Држимо украјинске власти примарно одговорнима за ситуацију“.

    • 00:15 Јанукович је управо одржао састанак са тројицом лидера опозиције – Кличком, Јатсењуком и Тјагнибоком. Извори преносе како је циљ састанка био разговор о потенцијалном мирном решењу ситуације.

    • 00:09
      Амбасадори чланица ЕУ нису успели да се договоре о увођењу санкција Украјини. Одлука је остављена министрима иностраних послова чији састанак ће бити одржан у четвртак.
    • 23:54
      Амерички предсједник Барак Обама упозорава украјинску војску да се „не уплићу у актуалну кризу“ истичући како ће бити „последица“. У исто вријеме огласио се и НАТО-ов Генерал Филип Бреедлове који такођер упозорава власти да „не шаљу војску на украјински народ“.
    • 23:44
    • У среду увече у Полтави присталице Мајдана су разбиле и запалиле канцеларију обласне организације Партије Региона.
    • 23:34

      Амбасада Канаде у Кијеву привремено је обуставила рад, каже се у саопштењу постављеном на сајту дипломатске мисије.

  • Anti government protests in Ukraine
  • Миг са запада за рушење Украјине: Шта кошта, нека кошта!

  • Истог дана у којем су двојица вођа украјинске опозиције боравила у Берлину и тамо добила нове инструкције од канцеларке Ангеле Меркел, у Кијеву су експлодирали протести против председника Виктора Јануковича. Месецима безрезервно подржавани од Немачке и комплетног Запада (укључујући и САД које су користиле широку лепезу метода – од долара којима плаћају акције на тргу Мајдан до псовке којом су разјарили ЕУ да се више ангажује на страни демонстраната), гомила са улице је кренула на полицију и ватреним оружјем, тврди слободоумни немачки интернет портал Герман-Фореигн-Полицy.
  • Бивши боксер, украјински опозиционар Виталиј Кличко, по недавном повратку из Берлина запретио даљом „крвавом ескалацијом“ сукоба, кад оно – истина.
     
    Бојева муниција је дошла на ред у часу када је шеф државе испунио кључни захтев демонстраната и амнестирао све ухапшене учеснике протеста, без обзира на њихове рушилачке „подвиге“. Тиме је отпало и средство притиска на Јануковича, па је сада ЕУ морала да радикализује протесте и тако докаже Америци да рачуна на њу у стратешкој борби са Русијом око Украјине.
     Вежбали на Косову

    Портал German-Foreign-Policy овде помиње и ангажовање немачке Савезне обавештајне службе БНД на Косову 90-тих година („Стратегија ескалације“).
    Тада су „помогли у наоружавању банди Косовара УЧК како би њихова борба против југословенских снага безбедности ескалирала, да би коначно 1999. године Немачка и НАТО интервенисали“.

    Бивши боксер, а садашњи „револуционар по мери немачке политике“, Виталиј Кличко, тражио је оставку председника Јануковича, а после мисије у Берлину запретио је даљом „крвавом ескалацијом“ сукоба, пише спомињани немачки портал и додаје да је са два туцета мртвих и стотинама повређених – ова претња већ добила на снази.

    Цео свет зна да је „Прва чета организације украјинских националиста“ продужена рука фашиста, сарадника немачких окупатора у Другом светском рату. Њихов плакат са позивом народу да сакупља оружје и даје паре за муницију, на Западу нико не спомиње, а још мање осуђује.

  • Уместо тога прети се властима у Кијеву санкцијама, док неонацисти из покрета Десни блок разваљују полицијске препреке и пале патролна кола. Неке посланике су испред парламента јурили као дивљач и пендрецима их сабили у аутомобиле, да би одмах потом запалили седиште владајуће странке.
  • На све то, актуелни шеф немачке дипломатије критикује уопштено „насиље“ у Кијеву, а посебно оно које примењују снаге безбедности. У новембру је један високи функционер Министартва одбране у Берлину поставио питање: Где би требало да буду источне границе ЕУ, а где западне границе руске интересне зоне?
  • За немачко мешање у унутрашње ствари Украјине тај сада већ бивши функционер је рекао да се ради о „новој и великој геополитичкој игри“. Војни стручњаци одавно знају да се „без Украјине, Русија војнички не може ваљано одбранити“. Зато је парола за преузимање власти у Кијеву јасна: „Шта кошта, нека кошта!“. 
    • 23:01

      Бивши начелник Генералштаба Владимир Заман постављен је на место заменика секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

    • 22:56

      Припадници Оружаних снага Украјине могу учествовати у антитерористичкој операцији на територији земље, саопштили су у Министарству одбране Украјине.

    • 22:43

      Приликом ликвидације пожара у Кијеву у једној гаражи откривено је 60 граната и хемијско смеса за израду експлозива, кажу у главној управи Министарства унутрашњих послова Украјине.

  • Шта говоре на Балкану о догађајима у Украјини?

  • Догађаји у Украјини на различите начине се представљају у читавом свету. Између осталог на Балкану.

    На који начин балкански медији представљају ситуацију у Кијеву? О томе како се то дешава у Србији говори новинар издања Печат Никола Врзић.

    Српску медијску сцену треба посматрати на тај начин на који би требало да се посматра српска политичка сцена. Када је српска политичка сцена у свом највећем делу ка евроатлантским интеграцијама, проевропски стул су предводили и српски медији. Нажалост попут издања „Печат“ у коме ја радим већина српских медија прати западни поглед на догађаје у Украјини. Нема неке дубље анализе положаја у Украјини, дилеме пред којом се Украјина нашла- Српски медији не доводе се у питање и опредељење Србије за пут ка ЕУ нити се о томе води било каква садржајна и озбиљна расправа у којој би се размотрили аргументи за или против пута Србије ка ЕУ. У томе лежи и суштина извештавања о догађајима у Украјини.

  • Наиме ако би се ушли у дубљу анализу показало би се да Украјина има алтернативу путу ка ЕУ, показало би се да би пут Украјине ка ЕУ имао огромне последице по саму Украјину. Ако би се на тај начин извештавало о догађајима у Украјини аутоматски би се поставило исто питање и у односу на Србију. ТО је оно што у Србији не сме да се догоди пошто се пут Србије ка ЕУ изјављава као једна апсолутна неминовност и као нешто што нема алтернативу. Ако би се извечтавање медија у оквиру Украјине дотакло све што сам поменуо то би могло подстакло расправу за пут Србије ка ЕУ.
  • У Босни и Херцеговини ситуација се разликује по томе што у два ентитета, Федерацији Босни и Херцеговини и у Републици Српској мишљења о том питању се разликују. О томе говори професор

    Факултета за међународне односе Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја.

  • Што се тиче извештавања медија у Босни и Херцеговини о ситуацији у Украјини постоји један комплексан приступ. Пре свега ми немамо тако много средстава а немамо ни много интереса да се посебно извештава управо о догађајима у Украјини. Управо се то прати преко светских агенција, а оне су најчешће и прозападно оријентисане и даје више на неки начин једнострану информацију о томе што се догађа. Када је Босна и Херцеговина у питању, онда морамо говорити да су јавна мњења у Републици Српској и у Федерацији БиХ у великој мери разликују када је у питању прачења догађаја у Украјини. Веома мало извештача који су одавде директно тамо отишли да извештавају. Они који су отишли су углавном прозападно оријентисане. Они су пре свега из Хрватске.

  • Исто тако и сателитска телевизија „Ал Џазира“ која има свог извештача и која такође није наклоњена неким снагама које су сада на страни позиције а више промовише и подржава снаге уличних нереда и снаге опозиције. Али у последње време има и додатни тренутак који је на неки начин одвлачи пажњу од догађаја у Украјини. То су сами улични немири у већем делу Федерације БиХ. Тако да се у суштини то прати јако мало. У Републици Српској са доста одобравања прихватају политику Русије када је у питању украјинска криза, односно покушаје да се спречи директиван и ултимативан утицај ЕУ кроз наредбу у потписивању тог споразума о придруживању. Са доста одобравања се прате и мере финансијске и друге помоћи.

  • Сада се у неким руским медијима спроводи паралела између ових појава, демонстрације у БиХ се називају „сарајевски мајдан“. Да ли се слажете са том тврдњом и да ли сличне паралеле повлаче босански новинари?

  • Има неке назнаке да се покушава да извести једна таква симболик, једна таква сличност. Али у суштини ту се ради о потпуно различитим процесима кохе се дешавају у Украјини и у БиХ. Док се у Украјини говори о једном стратешком приступу у односу према будућим спољним политикама у БиХ се више говори о самој Федерацији БиХ: о одређеним питањима која се постављена на социјално-економску основу и чији је почетак управо због те социјално-економске основе. Вероватно да и у Украјини нма много таквих ситуација, много тих паралела, али се у нашим медијима не представљају као такве зато не могу да директно утичу на оно што се догађа у том делу БиХ које се зове Федерација БиХ.

  • Чињеница је да се заиста не ради о истим стварима и не може се то уопштавати. Овде ипак се више ради о неким унутрашњим економским и политичким питањима док се у Украјини ради ипак о разлици у приступу спољнок окружења, да ли ће бити ближа ЕУ или ће Русија имати снажнију позицију. Према томе не може да се исповећива та ствар. Сваки они који то желе направе велику грешку. У суштини нема генералног поопштавања те ситуације већ се показује да то иде у апсолутно различитимом правцу. Овде се немири у БиЈ усмеравају у правцу одржавања тих грађанских пленума који су већ више мирна и демократскија форма него што то улично насиље.

  • О осветљавају догађаја у Украјини у балканским медијима говорили су новинар српског издања Печат Никола Врзић и професор Факултета за међународне односе Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја.

    • 22:06

      Јанукович сменио начелника Генералшаба: Уместо Владимира Замана постављен Јуриј Иљин

    • 21:59

      Питање увођења санкција против Украјине у тренутку је неумесно. Санкције неће никако утицати на решавање ситуације, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

    • 21:35

      „Тромесечни грађански протест, како га представљају западни медији, не би опстао да није организован и плаћен“, изјавио је шеф комитета Државне думе Руске Федерације за међународне послове Алексеј Пушков.

    • 21:09

      Америка се нада да ће Русија подржати напоре за смањење напетости у Украјини, изјавио је у среду новинарима заменик помоћника председника САД за националну безбедност Бен Родс.

    • Пољски премијер Доналд Туск упозорио је да можда гледамо прве сате грађанског рата у Украјини и да Пољска неће остати равнодушна, пошто крвави развој догађа у Кијеву угрожава безбедности и будућност целог региона.
  • „У Украјини изгледа почео грађански рат“

  • – Ситуација у Украјини је без преседана. С једне стране је ту влада која има демократски мандат али га губи и крњи преко својих поступака.
  • Међутим, опозиција није јединствена, рекао је пољски премијер Доналд Туск на почетку заседања Сејма пољског парламента ванредном информацијом о најновијим збивањима у Украјини.
  • По његовој оцени Европска унија је учинила све да отвори Украјини европски пут, али Украјина мора сама да одлучи да ли жели да буде европска.
  • – Сви смо свесни тога што се дешава на Мајдану независности у престоници Украјине и нећемо бити равнодушни према тим догађајима. Нема сумње да став према Украјини мора да буде јединствен. И у европским размерама, а што је посебно важно, и наш пољски. Не можемо себи да допустимо луксуз јаловог сукоба“, апеловао је Туск на пољску опозицију, пре свега конзервативце бившег премијера Јарослава Качињског.
  • 20:55

    Заменик министра спољних послова Пољске Петр Серафин изјавио је да су земље ЕУ постигли консензус поводом увођења санкција против одговорних за ескалацију насиља у Украјини.

  • 20:20

    Служба безбедности и Антитерористички центар Украјине донели су одлуку да почну контратерористичку операцију на територији земље. Одговарајућа изјава објављена је на веб сајту Службе безбедности.

  • 20:07

    Радикали су напали седиште милиције у украјинској области Волињ и том приликом разбили главу губернатору Александру Башкаленку а затим га везали лисицама, јављају локални медији. У граду Хмељницки за време напада на здање Службе безбедности Украјине из једног аутомобила је пуцано и убијена је жена.

  • 19:26

    „Убијени у Кијеву се већ броје у десетинама. Рањено је на стотине људи. То је крв на рукама високих западних представника, који су приликом сусрета са лидерима украјинске опозиције хушкали на протест и гарантовали да ће бити цивилизован и миран, изјавио је генерални директор Међународне информативне агенције „Русија данас“ Дмитриј Кисељов.

 

  • 19:17

    У Украјини је четвртак, 20. фебруар, проглашен даном жалости за погинулима у великим нередима, објављено је на сајту председника Виктора Јануковича.

  • 19:01

    Председници Француске и Немачке Франсоа Оланд и Ангела Меркел у среду су током састанка у Паризу осудили догађаје у Украјини, назвавши их „одвратним и неприхватљивим, саопштавају париски медији.

  • 18:43

    Служба безбедности Украјине најавила анти-терористичку операцију у земљи.

  • 18:28

    Данас је пољски премијер Доналд Туск изјавио да је Пољска спремна да прихвати украјинске избеглице и повређене у сукобима. Туск је рекао да земље Вишеградске групе (Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска) разговарају о координисаним напорима у прихватању Украјинаца којима је потребна медицинска помоћ.

  • 18:24

    У Кијеву учесници „Евромајдана“ заузели зграду државног радија и телевизије, која се налази недалеко од Трга независности, пренела је „РБК-Украјина“.

  • 18:06

    Вршилац дужности министра одбране Украјине Павел Лебедев наредио је да се у Кијев пошаље 25. ваздушно-десантна бригада из Дњепропетровска. Министар је то сам саопштио новинарима.

  • 17:52

    Према последњим подацима, у Кијеву има 26 мртвих, повређено је 751 лице. У болницама је 605 људи: 263 активиста опозиције и 342 чувара реда. Убијено је десет припадника органа реда.

  • 17:51

    Премијер Белгије Дидије Рејндерс се заложио за увођење санкција Украјини.

  • 17:50

    Пољска ће се борити да ЕУ уведе санкције против Украјине, изјавио је премијер Доналд Туск у парламенту републике.

  • 17:44

    Курс евра на међубанкарском тржишту Украјине у поподневним сатима 19. фебруара порастао je за 3,7%, на 12.45 гривни. Како преноси Итар-Тас, вредност европске валуте задњи пут се нашла изнад 12 гривни још у августу 2009, у јеку кризе…

  • 17:10

    На западу Украјине демонстранти су окупирали обласну администрацију и нападају здања органа реда. На истоку земље малобројне протестне акције растерују сами грађани. Регионалне власти траже да се уведе ванредно стање.

  • 16:54

    Руска страна захтева да лидери „трга“ (Мајдана) зауставе крвопролиће у својој земљи, да хитно успоставе дијалог са законитим властима без претњи и ултиматума, саопштава МИП РФ.

  • 16:52

    Огорчени смо због тога што лидери опозиције нису осудили акције радикала. Лидери опозиције, који се крију иза демагошких парола о привржености демократији и европским вредностима, помажу „смеђу“ револуцију, саопштава МИП РФ.

  • 16:38

    „Криминалним радњама радикалних снага и опозиције у Кијеву и другим градовима Украјине прошле ноћи проливена је крв. Има погинулих и рањених и међу цивилима и међу припадницима органа реда, који у законитим интересима државе покушавају да успоставе ред и мир“, саопштио је МИП РФ.

  • 16:33

    У подне 19. фебруара шеф полиције града Луцка (престоница Волињске области Украјине) Василиј Марчишак саопштио је да су његови подређени „стали на страну народа“, а затим је наредио да се демонстрантима предају полицијска опрема, шлемови и палице, саопштава НФН.

  • 16:13

    Француски председник Франсоа Оланд апеловао је на ЕУ да уведе индивидуалне санкције против лица умешаних у ескалацију насиља у Кијеву, саопштила је у среду представница француске владе Наџат Вало-Белкасем.

  • 16:02

    Присталице опозиције су заузеле зграду градског МУП у Лавову, која се налази у улицу Степана Бандере. Како преноси УНИАН, активисти су разбили стакла на згради и сломили врата.

  • 15:51

    Градска администрација Кијева је донела одлуку да затвори око 30 школа и исто толико обданишта у центру града.

  • 15:47

    На улици Грушевског специјалци праве гвоздено-бетонске барикаде, пише „Украјинска правда“.

  • 15:47

    Портпарол председника Русије Дмитриј Песков испричао је да је Владимир Путин прошле ноћи обавио телефонски разговор са својим украјинским колегом Виктором Јануковичем, али није говорио о детаљима тог разговора.

  • 15:41

    У случају да у Украјини, у скорије време, не буде разрешена криза, потребно је покренути питање о присаједињењу Крима Русији, мишљења је посланик Врховног савета аутономије Николај Колисниченко (Партија Региона).

  • 15:30

    „Оно што се дешава у центру Кијева директна је последица попустљиве политике оног дела западних политичара и европских структура који затварају очи пред агресивним наступима радикалних снага у Украјини, самим тим их подстичући на ескалацију и провокације према законитој власти,“ – налази се у коментару Оделења за информисање и штампу МИП РФ.

  • (Глас Русије, РТ, Вести он лајн, Србин.инфо)