Прочитај ми чланак

Црногорска завера против Његоша

0

njegos

Може ли власт у Црној Гори да одбрани Његоша у Хагу од тамошњих тужитеља, када није у стању то да учини у својој кући? Ловћенски тајновидац је годинама разапињан у својој Црној Гори, чак и од појединаца који су део власти.

Тако је, на пример, потпредседник државне Скупштине Суљо Мустафић (БС) тражио ново и боље “сагледавање” његовог дела, захтевајући да се из школских уџбеника избаце они садржаји који вређају муслимане, па испада да оно што је заступница оптужбе против Радована Караџића у Хашком трибуналу Катрина Густавсон рекла на рачун стихова владике Рада није ново у односу на оно што се пре тога чуло у Подгорици или на Цетињу.

Она је цитирала дијалог владике Данила и Вука Мићуновића, у којем је позив на “чишћење од неверника” доживела као позив на етничко чишћење земље од муслимана.

– Аутори оптужница против Његоша и свих Петровића за геноцид већ пуних 17 година седе у државним органима Црне Горе, предају на Универзитету, саветују челнике овдашњег режима, а преко јавног сервиса нам тумаче историју и креирају нови идентитет. Стога је крајње лицемерна иницијатива Министарства спољних послова које је проследило инструкцију амбасадору у Холандији да представницима Хашког трибунала предоче ставове Владе везано за изјаву тужилаштва о Његошу као идеологу геноцида – истиче проф. др Будимир Алексић. – Оптужница против Његоша одавно је написана у Црној Гори, а њени аутори су дукљанско-црногорски идеолози. Само се чекао погодан тренутак, па да је хашко тужилаштво активира.

Он додаје да је оптужницу још 2000. године у потпуности уобличио саветник актуелног председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, Андреј Николаидис, који је 2012. призивао бомбе на скупу у Бањалуци, где је био присутан државни врх Републике Српске и Србије и вођство хрватског народа у БиХ.

Алексић подсећа да један бивши потпредседник Владе Црне Горе константно објављује текстове у којима разрађује став Николаидиса о томе како је “Горски вијенац” – “постао безмало “антиисламска библија Црногораца”.

– А један Николаидисов презимењак, који се, такође, представља као писац, проширио је оптужницу за геноцид и на светог Петра Цетињског, устврдивши да је Његош био геноцидан на перу, а његов стриц на делу – каже др Алексић.

Да је у Црној Гори на делу завера против Његоша, “и то најдубље врсте”, тврди и мр Аћим Вишњић, који реаговање ресорног министарства доживљава као “бледу рефлексију државе”.

– Оно кроз шта данас пролази Његош у Црној Гори пролази и његов српски народ. Магистарски рад о Његошу урадио сам о свом трошку, без једног цента ресорног министарства, иако је било обавезно да ми помогне – нагласио је Вишњић.

И У ШКОЛИ УЋУТКАН

– Својевремено је један црногорски књижевник рекао како Његоша “коначно треба ставити на хируршки сто”, циљајући на оно што ће, мало касније, отворено рећи са скупштинске говорнице један професор књижевности – да је “Његош геноцидан песник”. И један и други су хтели да кажу да је дошло време да се коначно ослободимо културног и етичког концепта и кодекса који нам је Његош завештао – каже професор Веселин Матовић. – И, ево, то је и учињено. Тако је нова Црна Гора у својим школама напокон ућуткала Његоша, главног сведока њеног отпадништва.

(Вечерње новости)