Прочитај ми чланак

КАРЛО ПЕЗОЛЕСИ (за Србин.инфо): Опростите Срби, што је наша влада подржала НАТО нападе на вас

0

 Tribina front solidarnosti sa kosovom

Сутра су скупови подршке српском Косову у Прагу, Острави, Вроцлаву, Варшави и Братислави, па смо тим поводом интервјуисали једног од организатора тих протеста, Карла Пезолесија из Европског фронта солидарности са Косовом.

Европски фронт за  солидарност са Косовом је паневропска организација чија је мисија ширење истине  о српском Косову  и организовање достављања хумантарне помоћи угроженим Србима. Да ли нам можете рећ нешт више о Европском фронту солидарности за Косово, и како је ова организација настала?

Европски фронт солидарности је основан Јуна 2013. после успешног оснивања Фронта за Сирију. Разлог оснивања је то што смо сви ми истински веровали у очување државног суверентета Србије у срцу свете српске земље Косова и Метохије. Европски фронт за Косово и Метохију ради по истој методологији која се је искоришћена у фронту за Сирији, наравно очигледно са неким разликама, због другачијих историјских и политичких околности. Европски фронт солидарности са Косовом и Метохијом је због тога имао споријии раст у односу на Фронт направљен да брани Сирију и њену легитимну власт вођену председником Башаром Асадом, али је зато потенцијално много ефективнији зато што је прича о Косову, прича са дугом историјом. То је нешто у чему се многи Европљани налазе.

За нас Италијане, градови попут Приштине и Београда су један сат вожње авионом од Рима. Италија је увек имала добре односе са Србијом, осим оне епизоде са срамним нападом НАТО авијације из база у Италији. Мислим да је велика срамота директно учешће Италије у кукавичком бомбардовању ваше нације, и признавање независности Косова. Та срамота италијанске државе нас обавезује да дамо диркетну подршку одбрани територијалног суверенитета Србије и културном и политичком животу Срба на Косову. То је један од главних разлога зашто ми имамо посебан однос према Косову, можда више него за остале пројекте. Ми желимо да искупимо срамоту ужасних акција наше владе и да покажемо да у Италији и Европи постоје они који се не слажу са званичном политиком.

Evropski front solidarnosti sa Kosovom

Какви су ваши утисци што се тиче Срба и Србије?

Први пут сам био у Србији у октобру и био сам изненађен снажној вези Срба са њиховом нацијом и идентитетом. Свако кога сам срео од Срба, не само на Косову већ и у Београду, је имао љубав према својој земљи, одан својим коренима. То је знак ратничке душе Срба по којој су чувени. Заједно желимо показати нашим владама да постоји да је могуће водити политику другачију од сервилног служења страним интересима, и да су такви људи спремни да склопе савезништво са младим Србима који деле љубав према свом идентитету и нацији.

Европски фронт солидарности са Косовом и Метохијом је достављао хуманитарну помоћ Србима на Косову. Како ви гледати на ситуацију на Косову?

Током посете Косову  и Метохији, једном од најлепших делова Европе, поново смо открили лепоту помоћи другима, како начити да се цене мали гестови, попут помоћи српским енклавама Великој Хочи и Гораждевцу. Намера нашег пројекта је да представимо у свету оне који су данас жртве криминалног Новог светског поредка који је узео душу Србији. То полако, у Италији, све више људи захваљујући нама схвата.

humanitarna pomoc kosovo front

Били сте гост на интернационалној конференцији о Косову и Метохији у Београду, организованој од стране Српске радикалне странке. Који је ваш став што се тиче те странке?

Пријатељи из Српске радикалне странке су нас пратили на нашем прошлом путу за Косово и Метохију. Ми разумемо њихову политику, договорили смо будућу сарадњу, помоћи ће нам у вези наших будућих мисија на Косову и Метохији. Заједно, ми смо показали да су људи Европе уједињени против империјализма, и да се уствари слажемо што се тиче наших ставова о концептима националног суверенитета и идентитета. То су идеје за које се Српска радикална странка бори сваки дан.

( Србин.инфо, Теша Тешановић)