• Почетна
  • ВИДЕО
  • У Пољској, Чешкој и Словачкој протести за српско Косово (Видео)
Прочитај ми чланак

У Пољској, Чешкој и Словачкој протести за српско Косово (Видео)

0

protest poljska kosovo

У Пољској, Чешкој и Словачкој патриоте организују протест за српско Косово. У питању су традиционалне манифестације, којима ће као и предходних година, подршку пружити Српска радикална странка.

 У Прагу организује протест Удружење пријатеља Срба на Косову које предводи редитељ Влацлав Дворжак, иначе познат по томе што је снимио документарни филм „Отето Косово“. Активности удружења су сакупљање хуманитарне помоћи и промоцији истине о Косову. Удружење је постало познато по инциденту на промоцији књиге Мадлен Олбрајт у Прагу, када су јој упали на промоцију, са сликама жртава и назвали је ратним злочинцем.

Они организују сваке године протест „Косово је Србија“ у Прагу на годишњицу проглашења независности Косова, и такође протест сваке године у марту на годишњицу почетка бомбардовања сваке године у Прагу организују протест. Ове године ће на њиховом протесту ће међу говорницима бити представник „Европског фронта солидарности са Косовом“, организација која је била гост СРС прошле јесени, приликом мисије достављања хуманитарне помоћи.

Грађанима ће се такође обратити и један народни посланик и један сенатор чешког парламента. На листи говорника је и један познати новинар, који је прошле године говорио на скупу о случају Војислава Шешеља, чувен по томе што је написао књигу о анти српској природи тираније Хашког суда. Овај протест подржавају и неке мање чешке патриотске организације.

 Други протест у Чешкој тог дана у Острави (трећи највећи град у Чешкој) организује протест Радничка омладина, то је омладинска организација Радничке партије социјалне правде. То је највећа националистичка странка у Чешкој, која у свом програму има противљење ЕУ и НАТО. Међу организаторима овог протеста је словачка патриотска организација „Словачка посполитост“ и пољска патриотска организација „Национални фронт Цзестоцхова“ и „Европски фронт солидарности са Косовом“.

Радничка омладина је пријатељ српско народа, у питању је организација која  сваке године организује протест подршке Србима на Косову, и учествује у кампањи подршке Србији и српском Косову.

 Протест у Варшави и Вроцлаву организује више пољских патриотских организација уз подршку организације „Пољаци за српско Косово“. Прошле године су међу говорницима били и пољски народни посланици, који ће се такође појавити ове године. Овај протест је постао традиционална манифестација која се одржава сваке године. Прошле године је на њему учествовало више хиљада људи. Ове године ће на протесту говорити италијански и шпански активисти „Европског фронта солидарности са Косовом“.

 Протест у Братислави организује словачка патриотска организација „Словачки покрет обнове“, нама позната по помоћи Србима на Косову и Метохији.

(Србин.инфо)