Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ СТАВЉЕН У ИЗОЛАЦИЈУ! (Видео)

0

vojislav-seselj
Заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић саопштио је новинарима да се др Војислав Шешељ по налогу Секретаријата Хашког трибунала и затворске управе већ данима налази у изолацији.

Наиме, након што је успешно оперисан 18. децембра 2013. године, и након што му је одређено дванаест циклуса хемиотерапије председник радикала др Војислав Шешељ је 4. фебруара одведен у болницу да би примио прву хемиотерапију.

Током терапије која је трајала три дана др Шешељ није имао никаквих тегоба нити компликација. Терапију је веома добро поднео, осећао се као да терапију није ни примио.

Међутим, дан уочи изласка из градске болнице у Хагу један од затворских лекара обавестио је Војислава Шешеља да након напуштања болнице седам дана мора провести у изолацији у затворској болници, наводно због опасности коју представља за друге робијаше!?

Војислав Шешељ није добио писмену одлуку о одређивању изолације и не зна да ли та одлука уопште постоји и са каквим је образложењем донета уколико евентуално постоји. Таква процедура није уобичајена и није медицински оправдана. Војислав Шешељ није први заточеник Хашког трибунала који је оболео од канцера и који је током притвора примао хемотерапију већ да је било више таквих случајева попут Ђукића, Талића, Крнојелца. Међутим, ни у једном од тих случајева према оболелима није примењивана изолација већ су се сви након хемотерапије враћали у своје ћелије и нормално контактирали с другим притвореницима и затворским особљем.

Nemanja Sarovic

Очигледно је да су разлози за изолацију др Војислава Шешеља политички и дубоко нехумани, као што је и цео поступак који се против Шешеља води пред МКСЈ политички процес.

Изолација која је одређена др Шешељу није прихватљива са медицинског становишта и штетна је за његово телесно здравље што је супротно члановима 41 и 46 Правилника о притвору.

Како мере које се последњих дана спроводе над др Војиславом Шешељем не могу бити медицински оправдане, очигледно је да им је циљ психичко сламање др Шешеља и стварање још једне у низу стресних ситуација за њега, што ће за последицу имати нове компликације његовог здравственог стања.

Због околности у којима се налази, одсуства дневног светла, сталне тензије и сталног лежања у кревету, већ је дошло до даљег погоршања здравственог стања др Војислава Шешеља које се огледа у томе да ноћима не може да спава, поново му се појављује аритмија које није било више од годину дана, поново му ненормално удара срце, трпи болове у грудима, трпи болове у стомаку, има главобоље. Све набројано директна је и искључива последица изолације односно нехуманих услова у којима се налази. Јасно је да би се чак и потпуно здрав човек брзо разболео уколико би био подвргнут условима којима је подвргнут др Шешељ, те да такви услови имају знатно теже последице на здравље Војислава Шешеља који је једанаест година у затвору и коме је током тог периода здравље озбиљно угрожено због чега је више пута оперисан.

Да је у својој ћелији др Шешељу би затворско особље свакога дана било дужно да обезбеди најмање сат и педесет минута боравка на свежем ваздуху. Током изолације у притворској болници у којој се без разлога налази др Шешељу је потпуно ускраћена могућност боравка на свежем ваздуху што директно негативно делује на његово здравље.

Сви лекари са којима се консултовао др Шешељ истакли су да је једна од веома важних мера која се препоручује после хемотерапије што дужи боравак на свежем ваздуху, што више кретања односно шетње и што више боравка на сунцу јер се на тај начин јача имунитет.

Српска радикална странка основано сумња да је прави разлог примене описаних немедицинских мера – према Војиславу Шешељу – да му се додатно ослаби имунитет и угрози здравље, све у циљу да се маратонски поступак против др Шешеља у недостатку доказа оконча његовом судском ликвидацијом без изрицања пресуде!

Подсећамо да је Хашки трибунал током претходних једанаест година чинио све што је могуће како би спречио др Војислава Шешеља да користи своја грађанска и политичка права, да му је током изборних капбања у Србији забрањивана свака комуникација, те да је у недавној одлуци којом је одбијен захтев одбране за укудање притвора Војиславу Шешељу судија Антонети такав поступак образложио тиме што се Војиславу Шешељу у случају пуштања на слобиду не можеограничити коришћење грађанских и политичких права које оптужени ужива захваљујући међународним инструментима и која су гарантована члановима 25. и 14. Међународног пакта о грађанским и политичким правима.

( Србин.инфо)