Прочитај ми чланак

РУСИЈА И ИРАК: Жене самоубице – сличности и разлике

0

zene samoubice7
Једна ствар која је јединствена што се тиче исламског тероризма у Русији је то да велики проценат (40 одсто) бомбаша самоубица су жене. То је десет пута већа стопа него било где. Није изненађујуће да већина (90 одсто) ових руских жена терориста долази из руског Кавказа.

Русија је тренутно у потрази за три муслиманске жене, за које се сматра да ће добровољно да изврше самоубилачки напад на зимске олимпијске играме (фебруар 7-23 ) које се одржавају у Русији, северно од Кавказа. Исламски терористи ретко користе женске бомбаше-самоубице, углавном због тога што ови фундаменталисти верују да је ово човеков свет и жене треба да остану код куће и ван видокруга. Али када очајни, исламски терористи ће користити жене.

То је два пута догодило у Ираку. У 2012 био је још један талас жена бомбаша самоубица тамо, али овај није дуго трајала. Раније, у 2008 било је најмање 33 напада у Ираку који су извршиле жене. То је углавном зато што су исламски терористи претрпела велики пораз у 2007, када су Американци убедили сунитска племена да укључите у борбу против исламских терориста.

Касније је 2008. у порастао број жена бомбаша самоубица, јер неке жене су доспеле на водеће позиције међу исламским терористичким групама, углавном због тога што су многи од мушких лидера су убијени. Ове жене су посебно веште у регрутовању, обуци, и коришћењу жена бомбаше самоубице. Када су ове жене, терористичке вође биле заробљене, убијене, или вођене у егзилу, коришћење жена у терористичким операцијама још једном опало да их скоро више није ни било.

Ал Каида се генерално не сматра „пријатељски настројеном према женама“; то је „терористичка организација у којој доминирају мушкарци. Међутим, несвесно, својом активношћу су створили већи број исламских радикалних феминисткиња које захтевају да им се дозволи да се придруже борби. Дошло је до повећања броја жена волонтерки, које хоће да буду бомбаши самоубице. Али још много више жена које желе да буду укључени у све аспекте планирања и вршења исламску терористичку насиље.

На Интернету можете наћи поруке у  женских терористичким-исламистичким мрежама, у којима се цитирају стихови из Курана и одломци из исламске историје да би се оправдало право женама да учествује у убиству. У подручјима где се регрутују многи бомбаши самоубице, мајке су охрабрене да са ентузијазмом се одрекну својих синова зарад циља. Неке мајке заиста то искрено раде, док друге једноставно не желе, али у страху  су од одмазде, уколико прикажу неспремности да виде своју децу разнесену у ваздух.  Без обзира колико било популарно или не, учешће жена у борбама, на страни исламистичких терориста,  многи конзервативни муслимани (као Ал Каида ) и даље не одобравају да жене раде у непосредној близини мушкараца и противе се женама на руководећим позицијама.

Ипак ирачки исламски терористи су имали доста губитака те је то углавном довело до неких нових терористичких ћелија које предводе жене. Нове ћелије жена бомбаша самоубице су се окренуле према регрутовању жена, јер је пресушило снабдевање страних мушких добровољаца као последица успешних напада на операцији кријумчарења, која су доводила људе преко границе са Сиријом, па је све мање странаца било спремно да волонтира у овим мисијама..

Безбедносне снаге су такође затвориле већину радионица које су биле опремљене аутомобилима са експлозивом или изграђеним самоубилачким прслуцима. Затим, ту је већа количина експлозива, и пронађено је више скровишта оружја. Коначно, ту је проблем јачања стања безбедности, коју сада омогућава ирачка војске и полиције. Укратко, било је теже да добијете ауто бомбу и самоубицу. Жене, чак и ако носе малу бомбу испод њихове бурке, лакше би умеле то да сакрију. Жене нису имале проблеме приликом ношења самоубилачких прслука.

Све више уобичајено да жене помажу терористима носећи поруке између изолованих ћелија и да служе за прикупљање обавештајних података. Али, када је снабдевање мушких добровољаца није довољно онда није непознато, да се жене регрутују за самоубилачке операције. То се догодило на другим местима (Израел и Либан ), где су жене биле често рођаци људи који су убијени од стране непријатеља). Понекад су жене биле спремне да изврше самоубилачки напад због тога, али то није био једини разлог.  Удовица нема много опција за живот у Ираку или на Блиском истоку уопште. Дотле у руском Кавказу, посебно Чеченији, жене су увек биле више активне у породичном послу него у другим муслиманским народима, тако је било зато мањи културни отпор жена да учествују у терористичким операцијама. Све ово треба узети у обзир када е анализира зашто исламске жене прихватају да буду радикални исламисти који су спремни чак да буду борци у самоубилачким акцијама.

(strategypage.com – превод: Србин.инфо)