Прочитај ми чланак

THE NEW YORK TIMES: Писмо дунавске (винчанске) цивилизације је најстарије на свету! (Видео)

0

seoba vincanska kultura2

Пре старог Рима и Грчке, чак и пре првих градова Месопотамије или храмова поред Нила, постојала је на Балкану цивилизација људи који су били испред свога времена у области технологије, уметности и трговине. Стара Европа је једна од културно најбогатијих области на свету. Њени становници су живели у просперитетним градовима. Јединствене фигуре богиња  су пронађене у њиховим кућама и храмовима.

Људи овог региона су направили нова насеља у долини Дунава. Научници зову ову цивилизацију Дунавском цивилизацијом. Ови људи су први у истори користили бакарна оруђа, живели су у двоспаратним кућама, док је остатак човечанства био у средњем веку. Они су измислили систем писања, спремали хлеб у фурунама које су 8 хиљада година старе. Ово је цивилизација која је постојала читава два миленијума. Све до открића злата и уништења ове цивилизација од стране варвара из степа јужне Русије.

Срце старе Европе ја на територији данашње Србије, Бугарске и Румуније. Стари европски ковачи бакра су били у то доба најбољи светски мајстори са металом. Развила се трговина због потребе да се дође до руде бакра, шкољкi из Егејеског мора и другih роба. У гробовима те цивилизације тела поглавица  су била сахрањивана са доста златних и бакарних орнамената.

Dunavska civilizacija

Почевши од 5 хиљада година пре нове ере, градили су градове и бавили се пољопривредом. Први су успели да развију техонологију производње велике количине бакарног оруђа. Њихови гробови су садржали импресивну количину шнала и огрлица, и у једном гробу, је ископан најстарији налаз златног накита икада пронађен.

vincansko pismo_10

Специфичан дизајн керамике говори о рафинираности културе. Све до последњих истраживања, најинтригантнији артефакти су биле керамичке фигуре богиња. На свом врхунцу, око 4500 хиљада година пне, по Дејвиду Антонију :

„Стара Европа је била једна од најсофистициранијих и технолошки најнапреднијих друштава на свету и развила је многе политичке, технолошке и идеолошке знаке цивилизације“.

Дивећи се обојеној керамици, Др Бангал, специјалиста за Египтаску цивилизацију, каже да у то доба Египћани нису правили ни приближно такву керамику.

Имали су колоније на обалама Црног мора, потребне ради одржавања трговачке мреже.

Љуштуре шкољки из Егејског мора су били посебан предмет за њих. Можда те шкољке су представљале везу са претцима са обала Егејског мора.

(March of the Titans, за Србин.инфо са енглеског превео Теша Тешановић)