• Почетна
  • СВЕТ
  • Виктор Орбан: ЕУ због гаса да поправи односе са Русијом
Прочитај ми чланак

Виктор Орбан: ЕУ због гаса да поправи односе са Русијом

0

ruski gas

 

БУДИМПЕШТА – Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да би Европска унија требало да поправи своје односе са Русијом због руског гаса и предложио поновно разматрања нуклеарне енергије као опције.

„ЕУ мора да поправи своје везе са Русијом на прагматичан начин, јер је ЕУ потребна енергија ради одрживог економског развоја“, рекао је Орбан на конференцији званичника централних банака у Будимпешти.

„Уколико Европа не успе да уради све у обезбеђивању руске енергије, нисам сигуран како ће енергијом опскрбљавати своју привреду“, рекао је Орбан и предложио поновно разматрање нуклеарне енергије као опције.

Према његовим речима, нуклеарна енергија је кључ за решавање енергетских проблема Европе.

„Европа никада неће успети уколико не може да обезбеди енергију по конкурентној цени, и да би то урадила, улогу нуклеарне енергије треба размотрити“, рекао је Орбан, пренела је агенција АФП.

Орбан је уговорио са Москвом изградњу два нова нуклеарна реактора у мађарској нуклеарној електрани у Паксу, кроз кредит који ће Русија Мађарској дати у вредности до 10 милијарди евра.

АФП подсећа да је руски председник Владимир Путин у више наврата оптуживан за улазак у пословне аранжмане са бившим комунистичким земљама Источне Европе које је стављао у зависни однос од руске нафте и гаса, попут Украјине и то користио као политичко средство за „кидање“ њихових везе са Бриселом.

(Танјуг)