• Почетна
  • СВЕТ
  • Авганистан: Срушена америчка беспилотна летелица
Прочитај ми чланак

Авганистан: Срушена америчка беспилотна летелица

0

avglet

Беспилотна америчка летелица срушена у Авганистану. Талибани преузели одговорност за обарање летелице. Из Пентагона се још нико није огласио.

Америчка беспилотна летелица оборена је у Авганистану. То потврђује и снимак на коме се види неколицина Авганистанаца који бодрећи једни друге каменују срушену летелицу.

Видео је постављен у среду на Фејсбук страници „Авганистан 24/7“. Група људи окружила је летелицу, познату као „Предатор МQ1“. У позадини се чује човек који је направио снимак како бодри остале припаднике да каменују срушену летелицу.

Још увек није потврђено где је снимак направљен, али према околини и начину одевања људи може се закључити да је реч о Авганистану.

Иако је овакав тип ваздушних напада интензивно коришћен од стране НАТО коалиције у Авганистану, како за осматрање тако и за ваздушне нападе против Талибана, из Пентагона још није стигла потврда да је реч о летелици САД.

Талибански борци преузели су одговорност за обарање летелице коју су, како кажу, срушили док је пуцала на њихово упориште 10. јануара.

Такође, на иранским телевизијама могле су се чути информације да је америчка летелица срушена у авганистанској провинцији Херат, у близини града Шинданд.

Ово није први пут да се овакви инциденти догађају. Само прошле године оборене су најмање две беспилотне летелице, док је овог месеца америчка царинска и гранична заштита основала сопствену посаду након што се једна летелица изгубила услед квара током рутинске патроле Калифорнијском обалом.

(РТС)