Прочитај ми чланак

Украјина постаје федерација

0

ukrajina

Посланик Вадим Колесниченко из украјинске владајуће Партије региона, чији је лидер Виктор Јанукович, данас је на ванредном заседању Врховне Раде (парламента) оценио да Украјина треба да се трансформише у федерацију јер је то једини начин да спласне напетост која постоји међу њеним деловима.

Колесниченко је при том указао да су на Криму и у јужним и источним областима земље, у којима већину становништва чине Руси, већ формирани „одреди самоодбране“.

„Људи виде да власт није у стању да изађе на крај са оним што се догађа и демонстрирају спремност да своје позиције и интересе бране сами. Прво са палицама у рукама, а потом и са оружјем. Ми смо на ивици грађанског рата, а Украјина на ивици – раскола“ – упозорио је Колесниченко.

Истовремено је упозорио да ће он и даље инсистирати на федерализацији земље и подвукао: „Федерализација би људима дала увереност да им нико неће наметати како да живе. Нико неће успети да грађанима југоистока наметне начин живота који не одговара њиховим интересима и традицијама. Федерација ће омогућити да свако живи по своме: ми се не мешамо у ваше ствари, али нека се нико не меша ни у наше, а живећемо у истој држави са заједничком територијом и границама“.

Кад то остваримо, онда ћемо се постепено – нагласио је Колесниченко – опредељивати како да даље живимо.

 

(Факти)