Прочитај ми чланак

Тито планирао да побегне у Швајцарску ако…

0

tito

Најновија истраживања показују да је у време највећег притиска Совјетског Савеза на Југославију 1948. године, Јосип Броз Тито размишљао и о бекству из земље.

После резолуције Информбироа и сукоба са Совјетским Савезом, Јосип Броз Тито је размишљао чак и да напусти Југославију уколико је Совјетски Савез нападне или окупира.

– Британски обавештајци послали су са терена у централу своје тајне службе податак да је за време најжешће кризе и сукоба између КПЈ и КП СССР-а и његових сателита „Тито контактирао власти Швајцарске у намери да сазна да ли постоји могућност да добије азил у тој земљи” – наводи Горан Николић, аутор књиге „Тајне службе Велике Британије” која ће бити представљена јавности у фебруару.

Британске тајне службе биле се веома активне у Југославији четрдесетих и педесетих година, па су њихови агенти сазнали и податак о Титовом интересовању за азил у Швајцарској, пише Блиц.

Николић у књизи наводи да је британска служба имала кључну улогу у пучу организованом 27. марта, за који је био задужен обавештајни официр СОЕ Џорџ Тејлор, који је у Београд стигао по личном наређењу Винстона Черчила.

– У званичној историји британске тајне службе наводи се „да је пуч био огроман успех британске пропаганде, иако је нажалост кратко трајао и убрзао немачку инвазију на Југославију и Грчку” – каже Николић који у својој књизи наводи и да су Британци упозорили Југославију на напад 6. априла 1941. који ће Немачка извести.

(Телеграф)