Прочитај ми чланак

РУСИЈА ДРЖИ ПРСТ НА ОКИДАЧУ: Могућ напад на Саудијску Арабију?

0

Ruski avioni 3

Русија би могла да нападне Саудијску Арабију због директне умешаности Ријада у недавне терористичке злочине у граду Волгограду у којима су бомбаши-самоубице усмртили 32 људи, а ранили више од 100, објавила је иранска телевизија „Прес“.

Владимир Путин: Да ли да згромимо Саудијску Арабију?

Телевизија Прес из Техерана тврди да Путин има сазнања да Саудијци директно помаже терористе са Кавказа и да руске обавештајне службе имају поуздане информације о плановима екстремиста, посебно сад пред одржавање Зимских олимпијских игара у Сочију.

Ирански ТВ новинари тврде да је Путину још у јулу прошле године шеф саудијске обавештајне службе Бандар бин Султан запретио да би Русију могли да нападну терористи које финансирају вехабије из његове земље. Такође, и да би све то посебно могло да се интензивира баш пре Олимпијаде.

– Ми контролишемо групације на Кавказу – рекао је наводно Бандар.

Најсмртоноснији напади

– 2002 – Чеченски терористи узели за таоце 700 посетилаца московског театра, а акција ослобађања однела 120 живота

– 2004 – Терористи преузели школу у Беслану на територији Северне Осетије кад је погинуло више од 300 људи, од тога половина деце

– 2004 – На стадиону у Чеченији убијено 20 функционера тек пар дана након што је Путин оценио да има напретка у решавању проблема с Чеченијом

Волгоград је на путу од Москве ка југу Русије и обали Црног мора, где ће у Сочију 7. фебруара почети један од најважнијих догађаја за Русију у овој години, јер Зимске олимпијске игре представљају нешто чиме би та земља коначно демонстрирала повратак на светску сцену и приказала доминацију и снагу.

Међутим, два узастопна бомбашка напада у Волгограду 29. и 30. децембра узнемирила су Москву и изазвала забринутост становништва, али и целог света, с обзиром на то да ће представници стотине земаља у време Игара отпутовати у Сочи.

rakete

Путин је јавно истакао да ће одлучно стати на пут свим терористичким фракцијама које прете да угрозе стабилност државе и да ће све екстремисте „сравнити са земљом“. Сад се у неким круговима оцењује да би те претње руског лидера могле да значе и директан напад на Саудијску Арабију због њеног „затварања очију“ кад је реч о логистици за терористе које крећу у нападе с њене територије и уз помоћ фондова из Ријада.

– Постоје чак и непотврђени извештаји да је Путин са својим блиским безбедносним сарадницима већ потписао план према којем ће ускоро уследити уништавање Саудијске Арабије – наводи Прес ТВ из Техерана.

 (Блиц)