Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Виталиј Кличко позива Европу на хитне санкције

0

Pro-European protests in Ukraine

Лидер украјинске партије УДАР, бивши вишекратни светски шампион у боксу Виталиј Кличко се обратио европским политичарима с молбом да што пре уведу санкције против украјинских власти, саопштила је прес-служба партије.

У саопштењу се каже да догађаји у ноћи на 11. јануар, када је полиција поново применила силу против мирних људи, треба да буду „јак аргумент за Европу“. Према мишљењу Кличко, само персоналне санкције против украјинских чиновника могу „зауставити овај режим“.

У сукобима са полицијом у Кијеву је повређено око 20 људи.

У Кијеву специјалци претукли бившег шефа украјинског МУП-а

У Кијеву после сукоба са специјалцима из Беркута хоспитализован је лидер покрета Трећа украјинска република, бивши шеф украјинског МУП-а Јуриј Луценко.

Према речима Луценкове супруге Ирине опозиционар је у ночи на суботу био код зграде Кијевско-Свјатошинског суда, где се окупио велики број активиста, али и Беркутових специјалаца. Пошто су људи блокирали аутобусе Беркута, специјалци су изашли напоље и почели да туку људе који су били у близини.

Луценко је стао између активиста и специјалаца, као резултат задобио је бројне повреде које су му нанете палицом. Украјински медији су јавили да су у сукобима повређене најмање четири особе.

maidan_3

У Кијеву се окупља нови „Евромајдан“

Представници украјинске опозиције се окупљају у центру Кијева на још један „Евромајдан“. Протести у главном граду Украјине трају већ месец и по дана, међутим, број учесника се за време новогодишњих празника значајно смањио.

Предстојећи дани и седмице ће показати да ли су присталице европског правца Украјине спремне да продуже своје акције протеста.

Судска пресуда, па протести

Након што је објављена пресуда, којом су тројица ултранационалиста осуђени на затворску казну од шест година за учешће у завери за дизање у ваздух статуе совјетског револуционара Владимира Иљича Лењина 2011. године, бесни демонстранти су блокирали пролаз за аутобусе који су превозили полицајце, након чега је ситуација ескалирала.

Опозициони лидери тврде да је последњи излив насиља полиције указао на значај даљих напора како би се свргнуо са власти тим председника Виктора Јануковича.

Украјинска крајња десница игра активну улогу у проевропском покрету, којег они виде као противтежу руском утицају на Украјину, наводи дописник Би-Би-Сија из Кијева, Дејвид Стерн.

Украјинска влада ни председник Јанукович нису одмах реаговали на последњи талас насиља на протестима у Кијеву.

„Кијевско тужилаштво покренуло је криминалну истрагу о злоупотреби власти полиције“, саопштило је тужилаштво, додајући да ће демонстранти одговарати за „хулиганство, нелегално мешање у рад суда и пружање отпора полицији“.

Први сукоби у Кијеву у овој години, прете да понове протесте од прошлог месеца, када је Јанукович потписао економски споразум с Москвом вредан 15 милијарди евра.

(Глас Русије, Танјуг)