• Почетна
  • СВЕТ
  • Западу је важније да свргне Асада него да обустави крвопролиће
Прочитај ми чланак

Западу је важније да свргне Асада него да обустави крвопролиће

0

asad

(Глас Русије)

Одржавање конференције Женева-2, позване да реши сиријски конфликт, остаје под знаком питања. Све до сада није потврђено учешће Ирана и представника сиријске опозиције, који и даље истичу претходне услове, те су одгодили одлучивање о свом учешћу у конференцији за 17. јануар.

Међународна конференција о Сирији Женева-2 мора бити одржана 22. јануара. Међутим, списак учесника све до сада није потврђен. Сиријска опозиција одустаје од преговора с Ираном. Присутност свих страна, које учествују у конфликту, кључни је услов одржавања конференције. Без Ирана ће бити немогуће усвајање чак и минимално важних решења, – сматра генерални директор Центра проучавања савременог Ирана Раџаб Сафаров.

Одржавање конференције без Ирана је апсолутно бесмислено. Исто тако блискоисточни проблем није решен све до сада управо због неучешћа толико важног регионалног играча као што је Иран. Зато, ма ко да буде заступљен на конференцији, ако не буде заступљен Иран, очигледно је да чак ни она решења, до којих могу да дођу учесници, неће бити ефикасна, тим пре реална.

У међувремену се у Сирији наставља крвопролиће. Ситуацију отежава очити раскол унутар опозиције. Рецимо, радикални исламисти-странци су почели да иступају не само против владиних снага, већ и против Слободне сиријске армије. Зато би важан корак у решењу конфликта постала забрана мешања трећих земаља у унутрашње послове Сирије, – истиче директор Центра друштвено-политичких истраживања Владимир Јевсејев.

Пре учешћа у преговорима у Женеви с тим «остацима опозиције» потребно је организовати сусрет под окриљем УН свих земаља, које на неки начин учествују у сиријском конфликту и усвојити одлуку о признању сваког мешања у унутрашње послове Сирије међународним злочином. После тога је могуће остварити миротворну операцију бар за затварање граница, одакле долазе екстремисти. Друга етапа је разоружавање страних најамника.

Конфликт траје на рачун тога, што противници владајућег режима не само у самој Сирији, већ и у међународној заједници сматрају главним задатком не обуставу рата, већ свргавање Башара Асада. Међутим, такав став све више демонстрира своју неоснованост, док се улога Русије у регулисању ситуације учвршћује, – истиче научник, експерт за проблеме Ирана Института оријенталистике РАН Владимир Сажин….

Данас је неопходно сачувати тенденцију, усмерену не на Асада као човека, већ на очување ситуације све до даљих мировних корака. С обзиром на то да Русија има озбиљан утицај на режим и на многе заинтересоване стране око Сирије, њена улога ће се повећавати, то ћемо видети и приликом одржавања Женеве-2 и посље ње.

Експерти сматрају да сама чињеница, што су многе земље пристале на одржавање конференције и признале да је решење кризе могуће само путем преговора, без примене војне силе, – то је прави продор. Женева-2 је већ постала важан симбол, независно од тога хоће ли се она одржати. Чак и у случају војне победе у земљи, коју експерти не искључују, биће неопходно њено међународно признање. То значи, слога мора да буде постигнута не само унутар земље, већ и у свим земљама, које су на неки начин учествовале у решењу тог конфликта.