• Почетна
  • СВЕТ
  • Швеђани нису пронашли ни пару од опљачканих 4,2 милиона евра (Снимак пљачке)
Прочитај ми чланак

Швеђани нису пронашли ни пару од опљачканих 4,2 милиона евра (Снимак пљачке)

0

krov-zgrade-u-kojoj-je-izvrsena-pljacka-holivudski-1389535542-426273

СТОКХОЛМ – Горан Бојовић (43), који је осуђен на четири године затвора као мозак спектакуларне хеликоптерске пљачке трезора у главном граду Шведске у септембру 2009. године и који је све време упорно негирао било какву повезаност са крађом 4,2 милиона евра, недавно је Уставном суду у Стокхолму из затвора упутио писмо у којем је подробно описао да га је „на коришћење пречица у животу натерала светска економска криза“.

Иако је Бојовић истакао да се сада каје и стиди што се одлучио за „пречице“, он и даље не признаје оно за шта је осуђен.

– Та 2009. година била је најтежа година у мом животу. Завршио сам, као и сви остали, у раљама економске кризе. Моја грађевинска компанија била је под хипотеком до максимума. У банци су ми саопштили да захтевају од мене да вратим велику суму или да банкротирам. Позајмио сам од свих које сам познавао, али то није било довољно ни да исплатим плате радницима. Моји запослени и њихове супруге звали су ме сваки дан и питали када ће добити своје плате. Због тога сам се осећао веома лоше…

У очајању, прихватио сам пречицу за своје проблеме! Тако сам бар тада мислио, сада жалим много због свега и стидим се. Целог живота сам се борио за живот на прави начин, не користећи пречице у животу. Због те глупе одлуке сада плаћам – написао је Бојовић, који наводи да је у животу познавао доста криминалаца, али да никада није прешао линију и ушао у њихове послове, јер, како наводи, то доказује чињеница да је у досијеу до пљачке имао само саобраћајни прекршај.

Шведски истражни органи, који су пред лице правде извели укупно пет пљачкаша, остали су при одлуци да неће толико трагати за осталим починиоцима, већ за 39 милиона шведских круна (4,2 милиона евра), од којих готово да ни круна до дан-данас није пронађена.

Бојовић је током суђења био суочен са транскриптима прислушкиваних разговора у којима се договарао са пилотом хеликоптера и другим доказима, али је све негирао, одбијајући да се упушта у било какво објашњавање онога што се десило.

Пилот јавио СБПОК-у за тајну акцију

Поводом писма, тужилац Бјорн Фритхио каже да не верује да су новчани проблеми били мотив за пљачку.

– Делимично, новац је можда разлог. Међутим, кад је реч о овој врсти криминала, постоје и други мотиви, много јачи, а то је стицање репутације у криминалним круговима – рекао је тужилац, наводећи да је Бојовићева фирма добро пословала и да је он у то време чак издвојио 20.000 евра аванса који је платио српском суспендованом војном пилоту, који се потом предомислио и отишао у српски СБПОК и обавестио их о планираној пљачки. Иако су колеге из Србије о свему обавестиле Швеђане, како су пљачкаши променили датум акције, шведска полиција је мислила да су одустали и тако пропустила да их спречи.

Пљачка трајала 25 минута

Пљачка трезора Г4С у Стокхолму подсећала је на холивудске филмове и трајала је свега 25 минута. На кров зграде спустио се хеликоптер, пљачкаши су се ужадима спустили на кров, разбили стакло, експлозивом и мацолама прокрчили себи пут у зграду и спустили се у магацин.

Потом су са крова качили вреће са новцем на ужад и помоћу чекрка подизали новац у хеликоптер, а онда се и сами укрцали. Саучесници су око зграде поставили „јежеве“ да полиција не може да приђе згради. Све је одрађено налик на акцију војних или полицијских специјалаца.

Осим Бојовића, пилот хеликоптера Александар Ериксон и Сафа Кадум, који је упао у трезор, осуђени су на осам година, Реза Мададија (31) на пет година, Метин Акдаг (37) на годину дана, док је Србин Горан Живковић (32) ослобођен оптужби. Швеђани су у Београду саслушавали и бизнисмена Милана Шеву (46) због сумње да је организовао пљачку, али против њега нису подигли оптужницу.