Прочитај ми чланак

Новакова владавина Мелбурном (Видео)

0

Новак Ђоковић тренутно је власник шест Грен слем титула, колико има и његов тренер Борис Бекер.

Нестварне 2011. године освојио је Вимблдон и УС опен, али место где се српски тенисер осећа као код куће ипак је Мелбурн.

Први Грен слем турнир у сезони Ђоковић је освајао четири пута – 2008, 2011, 2012. и 2013. године. Пођимо у прошлост.

Године 2008. Новак је још био голобради младић у успону, жељан победа и највећих титула. На УС опену 2007. године пропустио је неколико шанси у прва два сета финала са Федерером, али почетком следеће сезоне прилику је прихватио оберучке.

Све до финала није изгубио нити један сет, а редом су падали Бенџамин Бекер, Симоне Болели, Сем Квери, Лејтон Хјуит и Роџер Федерер. У финалу га је чекао Жо-Вилфред Цонга, који је претходно испрашио Надала у мечу каријере. Новак је изгубио први сет са 6:4, али је потом добио наредна три и за нешто више од три сата игре дошао је до прве Грен слем титуле у каријери.

Два године трајао је Новаков пост, мучио се са аустралијском врућином и оба пута испао је у четвртфиналу – први пут је предао Родику, други пут је изгубио од Цонге.

Права Ђоковићева владавина Мелбурном почела је 2011. године – играо је попут машине и на путу ка трофеју елиминисао је Марсела Гранољерса, Ивана Додига, Виктора Троицког, Николаса Алмагра, Томаша Бердиха, Роџера Федерера и у финалу Ендија Марија са убедљивих 6:4, 6:2, 6:3.

Изгубио је само један сет на целом турниру, и то у другој рунди од Додига. Изванредном игром у свим сегментима белог спорта Ђоковић нас је тада натерао да скујемо термин “тотални тенис“.

Наредне сезоне Новак до титуле није дошао супериорно, али је трновит пут трофеј учинио још слађим. Прва недеља прошла је релативно рутински – победе над Хиралдом, Маијем и Лоренцијем, као и тријумф над Хјуитом уз изгубљен сет.

Ферер није представљао озбиљан задатак у четвртфиналу, а онда су уследиле две голготе – полуфинални тријумф над Ендијем Маријем 6:3, 3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 7:5, а затим и пет часова и 53 минута дуго финале са Рафаелом Надалом. Шпанац је био надомак победе у петом сету, али је Новак преокренуо и на крају славио са 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5. На церемонији доделе трофеја тенисери су исцрпљени седели на столицама, а ми смо добили још један од класика за сва времена.

Коначно, прошле године Ђоковић је постао први тенисер у Опен ери који је освојио три узастопна Аустралијан опена. Није било ни изблиза лако – после три лаке победе (Матје, Херисон, Штепанек), уследио је пакао, један од најбољих мечева сезоне и победа над Станисласом Вавринком 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10

Сигурне победе над Бердихом и Ферером претходиле су нервозном финалу са Ендијем Маријем, а Ђоковић ниједном није изгубио сервис и освојио је своју шесту Грен слем титулу – 6:7 (2-7), 7:6 (7-3). 6:3, 6:2.

Надајмо се да ћемо ове сезоне бити сведоци још једне Ђоковићеве титуле.

(Б92)