• Почетна
  • СВЕТ
  • Кијев: У сукобима демонстраната и интервентне полиције повређено више људи
Прочитај ми чланак

Кијев: У сукобима демонстраната и интервентне полиције повређено више људи

0

ukrajina-policija

У сукобима између демонстраната и интервентне полиције у Кијеву је повређено више људи, међу којима и један од вођа тамошње опозиције Јуриј Луценко.

До сукоба је дошло испред суда у Кијеву, где се окупио велики број људи да би чуо пресуду у случају против чланова једне ултра-десничарске организације, који су били оптужени за организовање терористичке завере.

Након што је објављена пресуда, којом су тројица ултранационалиста осуђени на затворску казну од шест година за учешће у завери за дизање у ваздух статуе совјетског револуционара Владимира Иљича Лењина 2011. године, бесни демонстранти су блокирали пролаз за аутобусе који су превозили полицајце.

Ситуација је ескалирала пошто су демонстранти бацили боју на аутобусе и почели да их љуљају. У извештајима локалних телевизијских станица су приказани снимци на којима се виде претучени демонстранти, међу којима је и Јуриј Лутсенко, који је наводно добио ударац у главу.

У Кијеву се већ готово два месеца одржавају протести опозиције против одлуке председника Виктора Јануковича од 21. новембра да прекине припреме о потписивању Споразума о придруживању са Европском унијом, већ је уместо тога у децембру постигао договор са Русијом, у складу са којим је за Украјину значајно смањена цена руског гаса.

Украјинска крајња десница игра активну улогу у проевропском покрету, којег они виде као противтежу руском утицају на Украјину, наводи дописник Би-Би-Сија из Кијева, Дејвид Стерн.

(Б92)