Прочитај ми чланак

Протест у САД: Срби траже извињење гувернера Њу Џерсија

0

Chris Christie

 

Београд/Њу Џерси — Директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић протестовала је због негативне изјаве о Србима гувернера Њу Џерзија Криса Кристија.

Због поступка Кристија реаговала је српска дијаспора у САД и тражила извињење јер је Марка Соколића, градоначелника месташца Форт Ли, назвао „малим Србином“.

Од среде Њујорк и Њу Џерси потреса афера у чијем се седишту нашао Крис Кристи, потенцијални кандидат републиканаца на изборима 2016. године, у којима су Срби као и Хрвати поменути тек узгред.

На јуче одржаној конференцији за новинаре у Њу Џерсију која је трајала готово два сата Кристи је говорио о афери и спорној одлуци његових сарадника да затворе две траке моста Џорџ Вашингтон који повезује Њујорк са градићем Форт Ли. Крисит је говорио да није знао за потезе које су у септембру начинили његови сарадници који су у међувремену смењени.

Америчка штампа два дана бруји о овом скандалу истичући у први план да је још једна потенцијално успешна политичка каријера која се прогнозирала за Криса Кристија овом афером уништена.

У фокусу им уопште нису ни Срби и Хрвати осим у преношењу преписке Криситјевих сарадника у којој се за градоначелника Форт Лија Марка Соколића каже да „за малог Србина следи тешки новембар“. Амерички медији истичу да је Соколић у ствари хрватског порекла, али да су због презимена на ић Криситејви сада већ бивши сарадници помислио да се ради о Србину.

Српска дијаспора у САД међутим тражи извињење.

„Не смемо дозволити да се свако презиме које се завршава на ‘ић’ идентификује са лошим и погрдним, и да као у овом случају, постане жртва предрасуда и предубедјења када је у питању српски народ“, навела је Славка Драшковић.

Према њеним речима, Србија и Срби су од рата деведесетих година изгубили медијску кампању а тиме и добро име и углед који су красили Србе и Србију. „Овај инцидент говори да су и даље присутне предрасуде и увреде српског народа, а Срби су остали ‘лоши момци’.

Србији је потребна одлука, добра лоби фирма и помоћ српске дијаспоре како би информације о Србији и српском народу вратиле добро име Србије, као и што су биле пре распада бивше земље, а посебно у време формирања те бивше земље и завршетка Првог светског рата, чија се годишњица обележава“, навела је она.

Славка Драшковић је пренела и протест српске дијаспоре у САД која је оценила да је због таквих испада понижавајуће бити Србин у Америци, иако је велики број Срба дао допринос америчкој култури и животу, медју којима Никола Тесла и Михајло Пупин.

Славка Драшковић је казала да српска дијаспора са правом тражи извињење Кристија, али да се не могу изборити сами, без сарадње са матицом.

„Због тога ова Влада предузима активнију, транспарентнију и јачу политику према дијаспори. Оваква политика треба да буде дугорочна и доследна и да се не мења приликом политичких промена у земљи, како би се наставио континуитет у сарадњи са дијаспором“, оценила је Славка Драшковић.

 

(Бета)